Nostalgični socijalistički realizam za početak

U okviru programa foruma, najznačajniji savremeni ruski galerista i kurator Marat Geljman, osnivač Dukley European Art Community ugostiće i ove godine vodeća imena savremene ruske književnosti, likovne i muzičke umjetnosti.

4601 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
SlovoNovo, Foto: SlovoNovo
SlovoNovo, Foto: SlovoNovo

Izložba Vitalija Komara i Aleksandra Melamida, susreti sa piscima Viktorom Jerofejevim i Ljudmilom Ulickom, koncerti Borisa Grebenščikova i Andreja Makareviča - samo su neki od događaja na programu sedmodnevnog foruma ruske kulture u Evropi - SlovoNovo, koji će biti održan četvrti put od 24. do 30. septembra u Budvi.

U okviru programa foruma SlovoNovo, najznačajniji savremeni ruski galerista i kurator Marat Geljman, osnivač Dukley European Art Community ugostiće i ove godine vodeća imena savremene ruske književnosti, likovne i muzičke umjetnosti.

Forum će biti održan pod pokroviteljstvom Rusa - ruskih pisaca, slikara, muzičara i novinara, koji potpuno ili djelimično žive i rade van Rusije.

SlovoNovo Forum se u Crnoj Gori održava od 2018. Osnivači su Naum Emiljfarb, Oleg Reps, Igor Cukanov, Marat Geljman, Ilja Ponomarev i Valentin Zavadnikov.

Uprkos relativno kratkom trajanju, forum se već etablirao kao veoma značajan na mapi događaja iz oblasti kulture. U radu foruma učestvuju poznati pisci, pjesnici, umjetnici, muzičari, političari, biznismeni i reditelji koji žive van Rusije. Prema njihovim riječima, forum je postao idealna platforma za diskusije, sastanke, večeri, koncerte, čitanje poezije i razmjenu iskustava o širokom spektru tema: od problema medija na ruskom jeziku u Evropi do integracije ruske kulture u evropsku.

Geljman
Geljmanfoto: Privatna arhiva

Među učesnicima proteklih godina su Boris Akunjin, Mihail Šiškin, Vladimir Sorokin, Ljudmila Ulicka, Boris Grebenščikov, Andrej Makarevič, Lev Rubinštajn, Timur Kibirov, Gari Kasparov, Seva Novgorodcev, Artemij Troicki, Igor Cukanov, Rustem Adagamov, Timur Oglevski, Vladimir Dubovski, Vitalij Komar. Mnogi od njih će i ove godine doći u Budvu.

Početak Foruma 2021. godine biće obilježen otvaranjem dvije izložbe: "Nostalgični socijalistički realizam" Komara i Melamida i "SlovoNovo" Dmitrija Cvetkova. Program iz oblasti kulture, međutim, neće biti ograničen samo na ovo: gosti foruma će vidjeti djela Vini Reunove, Katerine Margolis, Igora Guroviča, Andreja Bilzha, Semjona Faibisoviča i drugih umjetnika i fotografa.

Program foruma nudi i književne večeri za svačiji ukus: susrete sa književnicima Viktorom Jerofejevim, Ljudmilom Ulickom, Mihailom Šiškinom, koji su već bili gosti foruma, i večeri poezije Bahita Kenžejeva i Alekseja Cvetkova, Julija Gugoleva i Tatjane Ščerbine, Borisa Hersona i Sergeja Gandlevskog, Andreja Rodionova, Kirila Markova, Ane Rus (Slem).

Ni ljubitelji muzike neće ostati uskraćeni: čekaju ih Psoj Korolenko i Viktorija Feldman, JahDivizion, Gerbert Morales, Sveta Ben, Boris Grebenščikov i Andrej Makarevič.

Važan dio foruma je diskusija. Među planiranim temama za diskusiju su problemi i uloga nove ruske emigracije, perspektive avangarde, kulturna pitanja u periodu transformacije, ruska muzika u svijetu...

Osim toga, učesnike - planirano ih je oko 150 - čekaće modne revije i projekcije filmova, i što je najvažnije - komunikacija uživo, koja je svima nedostajala u posljednjih godinu i po dana.

"Novi talas Rusa u Evropi više se ne naziva emigrantima, oni su prilično aktivno uključeni u ruski umjetnički život, to su novi Evropljani, Amerikanci, Izraelci koji žive u kulturi čiji je glavni znak raspoznavanja ruski jezik. Željeli smo da pokažemo da danas pisci, umjetnici, pjesnici, muzičari, novinari, političari i reditelji, veoma važni za kulturu ruskog govornog područja, rade van Rusije. Ovo je moćna intelektualna i umjetnička polifonija, koja se deklariše: "Mi nismo u egzilu, mi smo u poruci" - ovako organizatori foruma opisuju pozvane učesnike.

Bonus video: