Otvoren Međunarodni filmski festival u Veneciji

Festival je, kao dio Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine

6396 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sedamdesetosmi Međunarodni filmski festival u Veneciji, najstariji filmski festival na svijetu, otvoren je večeras sa najnovijim djelom Pedra Almodovara koji se takmiči za glavnu nagradu Zlantog lava zajedno sa istaknutim kolegama kao što su Džejn Kampion i Paolo Sorentina.

Almodovar, 71, dva puta dobitnik Oskara, još nije dobio neku veću nagradu u Veneciji. On na Lidu predstavlja svoj novi film "Madres Paralelas" u kome igra njegova omiljena glumica Penelopi Kruz. Film govori o priči dvije žene koje se porode istog dana u istom porodilištu.

Reditelj i njegova muza, oboje obučeni u crno, prošetali su tradicionalnim crvenim tepihom bioskopske palate, na Lidu u Veneciji naspram mora, uz bljesak fotoaparata, ali bez publike, zbog mjera protiv kovida.

Na ceremonij otvaranja počasni Zlatni lav uručen je italijanskom reditelju Robertu Beninjiju, nezaboravnom autoru filma "Život je lijep". Nagradu mu je uručila novozelandska rediteljka Džejn Kampion.

Roberto Beninji
foto: Reuters

Almodovarov film će se takmičiti sa 20 filmova. Žirijem predsjedava Južnokorejac Dobn Džun-Ho, dobitnik Zlatne palme 2019. godine sa filmom "Parazit" i Oskara za najbolji film naredne godine.

U žiriju je i francusko-belgijska glumica Viržini Efira i američka rediteljka kineskog porijekla Kloe Džao. Ona je osvojila Zlatnog lava prošle godine filmom "Nomadland", koji je trijumfovao na Oskarima nekoliko mjeseci kasnije.

Pobjednik će biti objavljen 11. septembra, na kraju festivala, drugog od početka pandemije.

Prošle godine festival je održan u suženom izdanju, prije nego što su stigle antikovid vakcine. Iako se zdravstvene mjere i dallje primjenjuju ovogodišnja Mostra će biti obilježena povratkom velikih imena filma na Lidu, sa više od 59 predstavljenih zemalja.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao dio Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine.

Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju.

Nagrada je dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu "Manon".

Bonus video: