Ratkovićeve večeri poezije, 51. put: Susret različitih kultura i poetika

Direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva Andrija Radulović rekao je da ime Rista Ratkovića i ova manifestacija na najbolji način povezuju Bijelo Polje i Crnu Goru sa mnogim gradovima i pjesnicima koji žive od riječi i za riječ

1349 pregleda 0 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Jadrankla Ćetković
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Jadrankla Ćetković

Zahvaljujući ovom festivalu imam utisak da poznajem sve vas, jer je poezija i umjetnost ono što ne poznaje granice i ono što nas istinski povezuje, kazao je francuski pjesnik Fransoa Giljom Loren na svečanom otvaranju manifestacije Ratkovićeve večeri poezije, koje se u Bijelom Polju održavaju od 3. do 5. septembra.

Giljom je 2019. godine dobio nagradu za najbolji istorijski roman u Francuskoj, "Vi ste sigurno rod, u potrazi za Žanom Kopitovićem".

"Naime, prije četiri godine sam došao u Crnu Goru da istražim priču o jednom Crnogorcu koji je umro u Parizu. Zahvaljujući tom putovanju jedan Francuz se susreo sa Crnogorcem", kazao je Giljom.

Direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva Andrija Radulović rekao je da ime Rista Ratkovića i ova manifestacija na najbolji način povezuju Bijelo Polje i Crnu Goru sa mnogim gradovima i pjesnicima koji žive od riječi i za riječ.

"Zahvaljujući slavi Rista Ratkovića već 51. put na obali Lima sastaju se pjesnici koji vjeruju u moć književnosti, svjedočeći ljepotu i istinu, u čijoj poeziji vlada raznolikost i bogatstvo estetičkih i poetičkih koncepcija, novih ideja, iskrenog pogleda i snažne imaginacije i kreacije", kazao je Radulović, dodajući da je Ratkovićeva poezija najljepša i najistinitija biografija.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da je Bijelo Polje ponosno na manifestaciju koja uspomenu na Rista Ratkovića čuva 51 godinu.

"Zbog toga naš grad ima blagodat da je živio i živi sa ovim velikanom, a mi obavezu da stalno čuvamo i dodatno osvjetljavamo njegova vanvremena djela", kazao je Smolović.

Prvi čovjek Opštine predložio je pokretanje inicijative da jedna ulica u Beogradu nosi ime slavnog pisca a da kuća u kojoj je proveo posljednje dane bude spomen obilježje.

Ispred domaćina brojne učesnike pozdravio je direktor JU RVP Kemal Musić, koji je naglasio da smo ovogodišnjom manifestacijom zakoračili u drugu polovinu vijeka postojanja književne svetkovine.

"Upravo korak koji smo danas napravili usmjeren je u pravcu trajanja, promišljanja i doživljaja umjetnosti. Na to nas obavezuje tradicja ove manifestacije, kulturno bogatstvo Bijelog Polja i Crne Gore, ali i poezija koja traje – poezija Rista Ratkovića", kazao je Musić, dodajući da je ta manifestacija postala književni zavičak pjesnika i pisaca, drugi dom istinskih umjetnika.

U okviru Ratkovićevih večeri poezije održano je i Međunarodno pjesničko veče "Eno ga, po moru teče Lim", na kojoj su učestvovali pjesnici iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, a čuli su se i stihovi poetesa iz Kine i Hrvatske.

Bonus video: