Otvorena izložba slika Đeljoša Đokaja

U nastavku manifestacije u Bijelom Polju održano i Međunarodno pjesničko veče “Eno ga, po moru teče Lim”

353 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Djela, slike i grafike akademskog slikara Đeljošaja Đokaja su njegova djela, slike i grafike, uvrštena je među najistaknutije crnogorske i albanske umjetnike internacionalnog renomea i otvorili put saradnji sa značajnim imenima evropske moderne i postmoderne dvadesetog vijeka među kojima su Pikaso, Gutuzo, Ortega”, kazao je Sead Đokaj.

On je to kazao sinoć na otvaranju izložbe akademskog slikara Đokaja, u Kući Rista Ratkovića, u okviru 51. Ratkovićevih večeri poezije.

Đeljoš Đokaj izložba
foto: Jadranka Ćetković

Na izložbi je izloženo oko trideset slika iz nekoliko ciklusa njegovog bogatog likovnog opusa.

Đeljoš Đokaj je rođen 1933. u selu Milješu kod Podgorice. Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu. Predavao je u Prištini i na Cetinju, a od 1968. živio je u Rimu, gdje se proslavio naročito svojim grafikama. Umro je u Minhenu 2016 godine. Dobitnik je značajnih međunarodnih nagrada, a njegova djela zastupljena su u mnogim muzejima i galerijama širom svijeta.

Đeljoš Đokaj izložba
foto: Jadranka Ćetković

Sead Đokaj je kazao da je kroz Đeljoševo slikarstvo prožet je čitav njegov život.

“Zato su na njegovim platnima, grafikama, crtežima prisutni pogača, sač, jagnje, napuštene kuće, obezglavljena tijela i predmeti razbacani okolo. Ono što je kao dječak doživio, strahote rata kroz koje je prošao transportovao je na platno. Sjećanje na djetinjstvo, zavičaj, rijeku Cijevnu, crnogorski kamen, su veliki dio tema njegovog stvaralaštva“ kazao je Đokaj.

U nastavku manifestacije održano je drugo Međunarodno pjesničko veče “Eno ga , po moru teče Lim”, na kojem su učestvovali Svetlana Kalezić, Branislav Zubović, Danijela Vulićević, An Jan, Faiz Softić, Milica Kralj, Aleksandra Vučetić, i Anton Gojčaj.

Bonus video: