Fotografije realnije od stvarnosti

Pukovnika u penziji koji se, kako to reče Kasalica, “umjesto uniforme ogrnuo planinama, jezerima, rijekama, a naoružao fotoaparatom i do dana današnjeg kroz objektiv prenosi svu draž prirodnih ljepota naše zemlje”

11159 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe fotografija u Nikšiću, Foto: Sv. Mandić
Sa izložbe fotografija u Nikšiću, Foto: Sv. Mandić

Fotografija pruža besmrtnost, pomaže dokumentovati naše putovanje kroz život, nadahnjuje maštu i djeluje kao prekrasno sredstvo za uklanjanje stresa.

Fotografija može biti i sredstvo za otkrivanje sebe, približavanje našoj prirodnoj duhovnosti. Fotografija je moralna odluka donesena u jednoj osmini sekunde”, citatom Salmona Ruždija, moderator večeri Velizar Kasalica najavio je devetu samostalnu izložbu fotografija Dobrislava Bajovića-Bajonea pod nazivom “Pogled kroz objektiv”.

U foajeu Nikšićkog pozorišta posjetioci će do 11. septembra moći da pogledaju fotografije pukovnika u penziji koji se, kako to reče Kasalica, “umjesto uniforme ogrnuo planinama, jezerima, rijekama, a naoružao fotoaparatom i do dana današnjeg kroz objektiv prenosi svu draž prirodnih ljepota naše zemlje”.

Podsjetio je da se Bajović od 1974. godine bavi fotografijom, a da je 1977, kao pitomac Vojne akademije u Beogradu, završio tečaj koji je vodio doajen fotografije Ivo Eterović.

”Čini mi se da bi svaka riječ bila suvišna, ali eto prisjetiću se jedne misli Bejkona koji će na jednom mjestu reći da je imao mnoge slike, ali da mu se fotografija učinila realnijom od same stvarnosti. Kada gledamo ove fotografije, onda nam se tako čini - da su realnije od same stvarnosti, pa se u ovom trenutku pitam da li treba da otvorim izložbu ili da ove fotografije otvore nas, da nas otvore za ljepše, za bolje”, kazao je otvarajući izložbu v.d. direktora Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović.

Na fotografijama Bajovića prikazane su ljepote Krnova, Durmitora, Pive, ali i ljudi, tradicija, baš ono što i karakteriše njegovu fotografiju - pejzaži i etnografija.

”Pored dvije dimenzije prostora teško je dočarati treću dimenziju, dubinu, i četvrtu, vrijeme. Ako posmatrač ne prepozna te druge dvije dimenzije, teško će shvatiti tu fotografiju. Zato posmatrač kada posmatra fotografiju treba da se nađe u tom prostoru, u toj trećoj dimenziji, u tom vremenu, da nađe sebe i da dobije neki nagon da ode na te destinacije i prostore koje sam fotografisao”, kazao je Bajone koji se aktivno bavi i planinarenjem.

Izložbu je organizovalo Nikšićko pozorište u okviru “Nikšićke kulturne scene 2021”.

Bonus video: