Procedure kod gazda Mitketa i ser Žileta

Ubih se da na Internet stranici MEPPiU iskopam listu članova “radne grupe” - ali nijesam uspio - što ne znači da ta lista ne postoji i da nije data javnosti na uvid

15338 pregleda 7 komentar(a)
Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Foto: youtube.com (screenshot)
Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Foto: youtube.com (screenshot)

Kompleksna situacija na unutar-političkom planu udaljava me od tema koje bi se mogle podvesti pod sintagmu schöner wohnen - a odupirem se i snažnom porivu da napravim digresiju - da pokušam da mudrorijekom relaksiram unutar-političku situaciju - barem u vlastitom srcu - jer je više nego očigledno da su posljednjih dana strasti nadvladale razum. Ne preostaje mi ništa drugo, u to ime, osim da se okrenem tzv. sistemskim pitanjima - koja malo koga zanimaju, svjestan sam toga, ali mora se i u to ugazit, s vremena na vrijeme...

Prije no što otvorim današnju pričicu, moram priznati da gospodina Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i gospodina Žižića, v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte - odavno ne doživljavam kao stvarne likove - što ima za posljedicu da ni sistem u okviru kojega njih dvojica djeluju ne doživljam kao stvaran.

Elem, ne rekoh vam da je 21. juna tekuće godine Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPiU, gov.me/mepg) odapelo u eter “Javni poziv za učešće u konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

”Pozivamo”, veli, “organe, organizacije, udruženja i pojedince da se uključe u početnu fazu pripreme Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”. Ne vjerujem da su gazda Mitke i ser Žile - koliko god nestvarni likovi bili - gajili nadu u svojim nestvarnim srcima da će im tzv. zainteresovana javnost nesebično pružiti nadasve konstruktivne “inicijative, predloge, sugestije i komentare” - prije će biti da postoje nekakve obavezne/bezvezne procedure - koje se, kao takve, moraju slijediti...

Mirko Žižić, v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekta pri MEPPiU
Mirko Žižić, v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekta pri MEPPiUfoto: Screenshot/Youtube

U nastavku veli da je “Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je donijela Skupština Crne Gore 2017. godine (SLCG 64/17 - op.a.) - nakon čega su uslijedile dvije izmjene 2018. godine (SLCG 44/18 & SLCG 63/18 - op.a.) i jedna izmjena 2020. godine (SLCG 82/20 - op.a.) - krovni dokument u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata. Kako politiku planiranja prostora i izgradnje objekata treba značajno reformisati (uf, uf - op.a.), pristupiće se izradi novog Zakona u ovoj oblasti, u kom se cilju i obavljaju konsultacije zainteresovane javnosti”.

Gazda Mitke i ser Žile su zaboravili da pomenu jednu Ispravku Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (SLCG 11/19) - što i nije neki problem - ali jeste problem što ne vele DA SE PRISTUPILO izradi novog zakona - nego vele DA ĆE SE PRISTUPITI izradi novog zakona - ne vele kad - a nijesu dali ni link na nešto što bi ličilo na dokument prigodno naslovljen Osnovne smjernice reforme politika u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata - pogotovo ako znamo da u okviru gazda Mitketovog i ser Žiletovog ministarstva (MEPPiU) posluje i cijela jedna organizaciona jedinica naslovljena Direktorat za planiranje i uređenje prostora - koja upravo “vrši poslove koji se odnose na: izradu politika, strategija, projekata, programa iz oblasti planiranja prostora...” - a postoji i cijela jedna organizaciona jedinica naslovljena Direktorat za građevinarstvo - koja upravo “vrši poslove koji se odnose na: vođenje razvojne i strateške politike u oblasti građevinarstva i građevinskih proizvoda...”.

I još veli da će konsultacije trajati 30 dana od dana odapinjanja poziva, te da će gazda Mitke i ser Žile “sve pristigle inicijative, predloge, sugestije i komentare evidentirati i nakon završenog konsultovanja sačiniti izvještaj koji sadrži pregled učesnika konsultovanja i pregled dobijenih inicijativa, predloga, sugestija i komentara, i isti objaviti na svojoj internet stranici (gov.me/mepg) i portalu e-uprave (euprava.me) i dostaviti ga učesnicima konsultovanja, u roku od sedam dana od isteka navedenog roka od 30 dana”.

”Imajući u vidu”, veli u “Obavještenju o produženju roka Javnog poziva za učešće u konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, koje je odapeto 5. jula sa Internet stranice MEPPiU (gov.me/mepg), “važnost i kompleksnost materije koju je potrebno regulisati ovim zakonom”, MEPPiU daje dodatni rok organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima (zainteresovanoj javnost) da se uključe u početnu fazu pripreme Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - do 15. avgusta 2021. godine.

Sa istog mjesta je istoga dana odapet i “Javni poziv za predlaganje predstavnika/ce nevladine organizacije u radnoj grupi za izradu nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”. Ubih se da na Internet stranici MEPPiU iskopam listu članova “radne grupe” - ali nijesam uspio - što ne znači da ta lista ne postoji i da nije data javnosti na uvid. Ako je neko od vas u posjedu te liste - i voljan je da mi je proslijedi - častiću ga burek i jogurt - u bilo kojoj buregdžinici na teritoriji grada pod Goricom.

Kako bilo, jedan među uslovima koji mora zadovoljiti budući/ća predstavnik/ca nevladine organizacije u radnoj grupi za izradu nacrta zakona je “da ima iskustvo u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata” - a interesantan je i uslov da je ta osoba “u prethodne tri godine, u vezi sa prostornim planiranjem i izgradnjom objekata, sprovela istraživanje, izradila dokument, organizovala skup ili realizovala projekat usmjeren na unaprijeđenje stanja u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata”. Poznajem jednu takvu osobu - ali ta osoba, nažalost, ne uživa naklonost gazda Mitketa i ser Žileta, a sumnjam i da aktivno sudjeluje u radu neke NVO.

Inženjerska komora Crne Gore (IKCG, ingkomora.me) je prenijela pomenuti Javni poziv (tek) 9. jula - 19 dana nakon što je prva verzija odapeta u eter - što je i razumljivo - barem donekle. Poziv je pao baš u vrijeme godišnjih odmora, tj. vrućina, tako da je malo vjerovatno da je u tom trenutku nekome bilo do ozbiljnih konsultacija. U Javnom pozivu koji je prenijela Inženjerska komora, veli da će konsultacije zainteresovane javnosti u pripremi Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata trajati 30 dana od dana objavljivanja ovog poziva” - što će reći da poziv, nažalost, nije ažuriran.

Na Četvrtoj sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore 27. saziva, koja je održana 16. jula tekuće godine, obavljeno je tzv. kontrolno saslušanje Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Na sjedinici/saslušanju su se, uz gospodina ministra, pojavili i drugovi Radovan Bojović, v.d. sekretara Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Mirko Žižić, v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte. Tema je bila “Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori”...

OK, ispucah... Nastavak u narednom broju (obećavam).

Bonus video: