Članovi Savjeta Narodnog muzeja Crne Gore traže od Vlade da ih razriješi

Za direktora Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore imenovan je Živko Radović, slikar konzervator, nakon što je Vlada sa te funkcije razriješila Anastaziju Miranović prije isteka mandata

17084 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Savjet Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG) reagovao je zbog smjene doskorašnje direktorice Javne ustanove NMCG, Anastazije Miranović.

Zaključak saopštenja je da će članovi Savjeta, nezadovoljni odlukom o razrješenju Miranović, od Vlade Crne Gore zatražiti sopstveno razrješenje.

Saopštenje potpisuju: predsjednica Savjeta NMCG Jadranka Selhanović i članice Slobodanka Koprivica i Žana Lekić.

"Kako je Savjet NMCG, jednoglasno usvajao Planove rada ove javne ustanove i pozitivno se izjašnjavao o Izvještajima o radu, to procjenjujemo da je, nakon razrješenja direktorke dr Anastazije Miranović, funkcionisanje ovog Savjeta i u ovakvim okolnostima obesmišljeno, te će dolje potpisani članovi Savjeta od Vlade Crne Gore zatražiti razrješenje, zaključuje se u saopštenju koje potpisuju predsjednica Savjeta NMCG Jadranka Selhanović i članice Slobodanka Koprivica i Žana Lekić", prenosi agencija MINA.

Ističući da su o razrješenju Miranović obaviješteni putem sredstava javog informisanja, kazali su da ih "razrješenje nije začudilo znajući da se njeno smjenjivanje sa fukcije direktorice spominjalo u prvim danima nakon izbora od 30. avgusta 2020".

Za direktora Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore imenovan je Živko Radović, slikar konzervator, nakon što je Vlada sa te funkcije razriješila Anastaziju Miranović prije isteka mandata.

"Suvišnim smatramo i svako komentarisanje konfuznog Obrazloženja, datog u okviru Rješenje o razrješenju. Razlog smjene je više nego jasan", navodi se u saopštenju Savjeta koje je prenijela agencija Mina.

U Rješenju o razrješenju piše da je Miranović smijenjena "zbog postupanja suprotno zakonu i opštim aktima ustanove i neobezbjeđivanja zakonitog rada ove ustanove".

U saopštenju koje je prenijela agencija Mina potpisnici su naveli dostignuća Anastazije Miranović tokom obavljanja funkcije direktorice Narodnog muzej.

"JU Narodni Muzej Crne Gore pod rukovođenjem direktorke dr Anastazije Miranović, od 25. maja 2018. do njenog razrješenja, predstavljao je prestižnu i prepoznatljivu kulturnu instituciju u Crnoj Gori, a i šire. Ostavrio je zapažene rezultate", ističu oni i izdvajaju prvu sveobuhvatnu reviziju muzejskog materijala i muzejske dokumentacije od osnivanja Narodnog muzeja (1926) do danas, a koja je počela u januaru 2018. godine tokom mandata Vjere Borozan (proces “Revizije svih oblika dokumentacije i evidencije muzejskih fondova”.

Kao zavidnsi rezultati Miranović dalje se izdvajaju: zvanično zaduženje kustosa zbirkama, najveća posjeta i profit od osnivanja NMCG do danas, elektronsko/digitalno/virtuelno predstavljanje muzejskih postavki i sadržaja 3D animacije, modernizovan rad i nova dokumentaciona baza NMCG, realizacija edukativnih programa, izložbi, arheoloških kampanja i drugih kulturnih domaćih i međunarodnih sadržaja, objavljivanje izdanja iz domena kulturne baštine i likovne umjetnosti Crne Gore, unaprijeđen rad zaštitarske službe i sproveden "Plan obavezno štićenih objekata". Spomenuli su i otvaranje novih suvenirnica, ali i vrijedne poklone iz zemlje i inostranstva koji su vezani za kulturno-istorijsku prošlost Crne Gore i nagrade na sajmovima knjiga.

"Kao poseban rezultat ističemo da je JU NMCG bio u najužem izboru među najznačajnim muzejima za dodjelu prestižne nagrade Evropske mreže muzejske akademije (EMA) sa sjedištem u Hagu", navodi se u saopštenju Savjeta.

Bonus video: