Četvoro finalista za nagradu Milčik

Milka Delibašić, Ana Aleksić, Milica Mijajlović i Dante Buu u najužem su izboru za priznanje

925 pregleda 148 reakcija 0 komentar(a)
Foto: ISU
Foto: ISU

Konkurs za nagradu za mlade vizuelne umjetnice i umjetnike Milčik u organizaciji Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU) održan je treći put, s ciljem da valorizuje i podrži stvaralaštvo mladih vizuelnih umjetnica i umjetnika iz Crne Gore.

Četvoročlani žiri u sastavu: Lilia Kudelia, istoričarka umjetnosti, Miroslav Karić, istoričar umjetnosti; Brigita Antoni, vizuelna umjetnica i Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti odlučio je da ovogodišnji finalisti nagrade Milčik budu: Milka Delibašić, Ana Aleksić, Milica Mijajlović i Dante Buu.

Finalisti nagrade imaće priliku da prezentuju svoja djela na izložbi u decembru 2021. kada će žiri proglasiti pobjednicu ili pobjednika. Pored izabranih finalista, žiri izdvaja rad za pohvalu još dvoje umjetnika - Milene Vukoslavović i Nebojše Dedića.

Nagrada Milčik nosi ime po radu Milčik, istaknutog savremenog umjetnika Milije Pavićevića. Nagradu je osnovao i pokrenuo Institut za savremenu umjetnost (nvu), u saradnji sa Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka. Milčik nagrada je dio Young Visual Artist Awards - mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nezavisne organizacije. Dosadašnji dobitnici Nagrade Milčik su umjetnici Siniša Radulović (2017) i Brigita Antoni (2019).

Bonus video: