Nastavlja se filmski maraton

Dokumentarci “Jedna od nas”, “Čekaj me”, “Gorbačov. Raj”, ali i sedam kratkih filmova crnogorskih srednjoškolaca danas na programu Underhilla

2311 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Underhillfest
Foto: Underhillfest

Projekcija filma “Jedna od nas” u režiji Đure Gavrana, biće upriličena večeras u Podgorici, u sklopu programa “U fokusu” ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma, Underhill Fest. Projekcija se realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava, u 18 časova, u Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke.

”Ovaj dokumentarni film šokantno je svjedočanstvo o seksualnom zlostavljanju djece. Naime, film prati grupu ljudi koji tokom jedne večere pokušavaju da pronađu način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala”, navodi se u saopštenju.

Nakon projekcije biće održana i panel diskusija u kojoj učestvuju psihoterapeutkinja i koordinatorka Servisa u Centru za ženska prava za podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja Ana Jaredić i socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja Dijana Popović Gavranović.

Veče se nastavlja na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u 20 časova kada će biti prikazano sedam kratkih filmova koje su snimili učenici srednjih škola u okviru projekta “Omladinska fikcija bez riječi” u organizaciji NVO Forum MNE, koji je finansijski podržala Ambasada SAD u Podgorici. Biće odabran najbolji kratkometražni film koji će se dalje takmičiti na Međunarodnom festivalu nijemog filma mladih u Portlandu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na ceremoniji proglašenja pobjednika prisutnima će se obratiti ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i izvršna direktorka Foruma MNE Elvira Hadžibegović, a putem video linka i direktor festivala u SAD Jon Palanuk.

Debitantski dugometražni dokumentarni film “Čekaj me” Damira Markovine biće prikazan nakon toga, u 20.30 časova, takođe na platou Muzičkog centra i Kinoteke. Film donosi ličnu priču reditelja o njegovoj porodici - odnosu između majke i babe koje je ratni vihor razdvojio. Nedavno je dobio glavnu nagradu na AJB Doc Film Festivalu i nagradu za najbolju režiju na 30. Danima hrvatskog filma u Zagrebu.

Filmski maraton se nastavlja u 21.30, takođe na platou, filmom “Gorbačov. Raj” koji je režirao Vitalij Manski, a govori o Gorbačovu koji živi u luksuzu, jedva hoda i prvi put otvoreno govori o Putinu, Jeljcinu, Staljinu

U toku je i Montenegro Film Forum, pod sloganom “Restart”, takođe u okviru festivala, a pokreće teme od značaja za crnogorsku, ali i regionalnu filmsku industriju.

Bonus video: