Knjiga je svjedok istine

”Čini mi se da smo se nekako kao čitaoci, pisci, kao ljudi, ranije mnogo više razumjeli, uvažavali, da smo umjeli jedni drugima nešto preporučiti. Obično kad bismo se sreli uvijek bi kazivali jedni drugima da smo došli u posjed nekog novog romana, neke nove knjige i da bi tako lakše razumjeli svijet u kojem živimo”, istakao je Đurić

2975 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sv. Mandić
Foto: Sv. Mandić

”Knjiga nije samo put do svjetlosti, već je i zavještanje, ljubav, sjećanje i budućnost. Knjiga je putnik bez adrese, a Crna Gora mora da zna šta stanuje u toj kući i koje vrijednosti se moraju podržati, jer sve što se gradi na lažima ne živi, a knjiga je svjedok istine”, kazao je Novica Đurić na predstavljanju pola vijeka izdavačke kuće “Unireks” na Jesenjem sajmu knjiga “Anderva book” u Nikšiću.

Kako je kazao, “Unireks” je narodu donio najveće bogatstvo - na hiljade knjiga, a te stalne “pokretne spomenike” niko ne može izbrisati.

”Čini mi se da smo se nekako kao čitaoci, pisci, kao ljudi, ranije mnogo više razumjeli, uvažavali, da smo umjeli jedni drugima nešto preporučiti. Obično kad bismo se sreli uvijek bi kazivali jedni drugima da smo došli u posjed nekog novog romana, neke nove knjige i da bi tako lakše razumjeli svijet u kojem živimo”, istakao je Đurić.

Direktor i utemeljivač “Unireksa”, Janko Brajković, podsjetio je da su sa radom počeli u Nikšiću, gdje su trajali 25 godina, da su objavili preko 5.000 naslova u tiražu od 5,75 miliona i skoro da nema ni jednog pisca u Crnoj Gori i u Jugoslaviji da nijesu objavili njegova djela. Nekada su imali preko 29 predstavništava, a danas dva - u Podgorici i u Nikšiću. Danas ne mogu da idu sa tiražima od nekoliko hiljada, kako su nekada radili, jer, prema riječima Brajkovića, nema ni jednog djela koje se može prodati u tiražu od 100 komada

Iako knjigu ugrožavaju novi mediji, Brajković vjeruje da će ona opstati, ali da će se klatiti poput klatna – malo lijevo, malo desno.

”Sada je korona sve prekinula, ali ja tvrdo vjerujem da smo na putu uspjeha i povratka knjige u našu dušu. Ja drugo i ne umijem da radim. Kad bih radio i živio opet, isto bih ovako živio i radio”, poručio je direktor “Unireks”-a i dodao da je ove godine trebalo da se završi obilježavanje jubileja, ali da će zbog virusa korona morati da to urade naredne godine.

Korona je poremetila i početak obilježavanja jubileja, pa se, umjesto prošle, počelo ove godine.

Novinar i operativni urednik “Univerzitetske riječi”, Milan Stojović, kazao je da “Unireks”, povodom 50 godina izdavačke djelatnosti, priprema monografiju pod nazivom “Knjiga od riječi”.

”Ono što je nesporno jeste činjenica da je za 50 godina izdavačke djelatnosti ‘Unireks’ svojim radom ostavio širok i prepoznatljiv trag u kulturi naših naroda i ostvario vrijednosti od nemjerljivog značaja za afirmaciju Crne Gore i njene kulturne baštine na širim prostorima. Od samog osnivanja u Nikšiću, bio je i ostao jedina izdavačka ustanova u Crnoj Gori čiji je primarni zadatak bio usmjeren na predstavljanje crnogorskog književnog, kulturnog i istorijskog nasljeđa, a istovremeno i prezentiranje savremenih djela domaće književnosti”, kazao je Stojović i dodao da je “Unireks” za proteklih pet decenija uspio da “izbirljivom čitaocu ponudi najbolje knjige iz najrazličitijih oblasti stvaralaštva”.

”Unireks” je, prema riječima Stojovića, stvorio obimom i značajem zavidnu biblioteku “zasnovanu na čvrstim i postojanim temeljima nacionalne kulture”.

”U okviru obilježavanja jubileja, odlučili smo da objavimo izvode iz sabranih djela nikšićkih pisaca Vita Nikolića, Dragana Radulovića, Duga Krivokapića, Žarka Đurovića, Vukmana Otaševića, Dušana Govedarice i još nekih. Štampali smo sabrana djela Lesa Ivanovića i Dragomira Brajkovića, a u obradi su još neki autori”, istakao je Stojović.

”Knjiga je kao sami život - uvijek u nastajanju, nikad završena”, poručio je.

Tako je i sa “Unireksom” jer on i knjiga su već pola vijeka neraskidiva cjelina.

Knjige uzdaha

”Ima jedno deset godina kako radimo knjige od kože i drveta, koje su ručni rad. Jedini smo u Evropi koji to radimo. To su doduše skupe knjige, pa ih zovu ‘knjige uzdaha’, jer kada vide knjigu kažu kako je lijepa, a kad im kažeš cijenu uzdahnu i promrmljaju da je skupa”, kazao je sa osmijehom Brajković.

Pohvalio se ovogodišnjom akcijom “Knjigom protiv droge, knjiga u biblioteke” koja je dobro odjeknula. Svim školama ili institucijama, koje kupe knjige od “Unireksa” u iznosu od 50 eura, pomenuta izdavačka kuća je poklanjala još toliko.

Bonus video: