Povratak filmova na otvorenom

Prvo veče Džada film festa posvećeno francuskoj kinematografiji

2680 pregleda 0 komentar(a)
Džada Film Fest je otvori film "Jadnici", francuskog reditelja Ladj Lia, Foto: Džada film fest
Džada Film Fest je otvori film "Jadnici", francuskog reditelja Ladj Lia, Foto: Džada film fest

Nakon prošle godine u kojoj smo bili uskraćeni za Džada film fest, konačno se vraćamo “filmovima na otvorenom”, istakao je direktor Francuskog instituta u Podgorici, Loren Goncalves tokom preksinoćnog otvaranja festivala u Njegoševoj ulici, ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici.

Prva noć Džada film festivala, koji traje još večeras, bila je posvećena francuskoj kinematografiji na kojoj su se prikazala dva filma. Premijerno prikazivanje debitanskog ostvarenja “Jadnici” mladog francuskog reditelja Lađ Lija, otvorilo je ovu manifestaciju, a nakon toga ljubitelji filma su mogli da uživaju u kultnom postapokaliptičnom filmu iz 1991. godine, “Delikatesna radnja”, reditelja Marka Karoa i Žan-Pjer Ženea.

Goncalves je tokom otvaranja poželio da svi uživamo u filmskoj večeri zahvaljujući Džada Film Festu i naglasio da uspješna saradnja između Francuskog instituta i Džade traje od 2017. godine. Dodao je i da je posebno zahvalan organizatorkama Nini Lončar i Dušici Fišer Jaredić iz Lin Creative Studija. One su uprkos svemu, kako je rekao Goncalves, istrajale u naumu i pružile priliku sugrađanima da ponovo uživaju u filmovima pod vedrim nebom.

Šesto izdanje festivala otvorio je direktor Francuskog instituta u Podgorici, Laurent Goncalves
Šesto izdanje festivala otvorio je direktor Francuskog instituta u Podgorici, Laurent Goncalvesfoto: m.m.

Osim Goncalvesa, posjetiocima šetog izdanja ovog festivala, obratila se organizatorka i nosilac projekta Lončar koja je iskoristila priliku i da se izvini svim prisutnima koji nijesu mogli da prisustvuju projekciji jer je broj mjesta bio ograničen na 50, u skladu sa epidemiološkim mjerama koje je propisala Vlada Crne Gore.

”Džada film fest je prethodnih godina bio prepoznat kao festival koji je popularizacijom filma u mikrourbanim dijelovima grada doprinosio podizanju nivoa kulturne svijesti kod građana. Ove godine, uprkos svemu, Džada je ponovo donijela dah kulture sugrađanima”, saopštili su iz organizacije festivala.

Sinoć je publika mogla vidjeti debitansko ostvarenje “Asimetrija” čiju je režiju radila Maša Nešković. Dok je za posljednju noć festivala predviđeno puštanje filma “Živ čovek”, reditelja Olega Novakovića, sa Nikolom Đuričkom u glavnoj ulozi.

Bonus video: