Oživljavanje nasljeđa Rosinijeve opere

Cilj je povezati je sa modernim oblicima umjetnosti poput pozorišta, muzike, dizajna, kuvanja i promovisanjem kulturnog nasljeđa kao izvora inspiracije za umjetničko kostvaralaštvo i inovacije, navodi se u saopštenju

894 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kulturni centar “Nikola Đurković
Foto: Kulturni centar “Nikola Đurković

Kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković” raspisao je konkurs za mlade umjetnike koji žele da učestvuju u projektu “Bravo Bravissimo” kojim planiraju oživljavanje nasljeđa Rosinijeve opere.

Ovaj program finansira Evropska zajednica, a za cilj ima obnavljanje Rosinijeve opere povezujući je sa modernim oblicima umjetnosti poput pozorišta, muzike, dizajna, kuvanja i promovisanjem kulturnog nasljeđa kao izvora inspiracije za umjetničko kostvaralaštvo i inovacije, navodi se u saopštenju.

Na konkurs, koji je otvoren do 15. oktobra, mogu se prijaviti umjetnici starosti između 23 i 30 godina. Za potrebe realizacije projekta potreban je jedan operski pjevač - bas bariton, a kao i instrumentalisti za: dvije violine, jednu violu i jedno violončelo.

Projekat je za odabrane umjetnike obezbijedio finansijsku podršku od hiljadu eura, plaćanje troškova putovanja i smještaja tokom međunarodnih putovanja. Oni će u zajedničkom, umjetničkom procesu učestvovati 12 mjeseci, koliko traje projekat kojim je planirano oživljavanje najznačajnijih partitura iz Rosinijevih djela.

Pored Kulturnog centra “Nikola Đurković” partneri projekta su: Association Des Agences De La Democratie Locale iz Francuske, Municipio De Lousada iz Portugala i Theatro Aeroploio - Ena Theatro Giapiadia iz Grčke, dok je nosilac čitave ideje Udruženje Societa Musicale Orchestra e Coro San Marco iz Italije.

Počinju škole crtanja i slikanja, kao i škola keramike

Pored ovoga, KC “Nikola Đurković” ima redovne projekcije filmova, pa se tako novi film “Toma” u režiji Dragana Bjelogrlića daje večeras u dva termina, 17 i 20 časova u kinu “Boka” u Kotoru.

Škola crtanja i slikanja i Škola keramike, koje je pokrenuo Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti u saradnji sa Kulturnim centrom, počinje danas sa radom i biće besplatna za polaznike. Polaznici mogu biti svi zainteresovani stariji od 12 godina.

Školu crtanja i slikanja vodiće akademska slikarka Daliborka Kordić u prostoru Gradske galerije Kotor, dok će Školu keramike voditi umjetnik keramike, Petar Martinović u Staklenoj galeriji.

U muzičkom dijelu programa Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Gradski hor je raspisao audiciju za prijem novih članova i članica. Audicija će biti održana četvrtog i sedmog oktobra u 18 časova u horskoj sali centra, a mogu se prijaviti muzičari stariji od 18 godina.

Bonus video: