izložba u podgorici

Perspektiva o ženi umjetnika sa četiri kontinenta

Izložba djela čiji je motiv žena, iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore, biće otvorena danas u Podgorici, u galerijama Klub i Perjanički dom

747 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CSUCG
Foto: CSUCG

Iz bogatog fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore, kustoskinje Marina Čelebić, Nađa Baković i Antića Ćulafić, napravile su selekciju radova čiji je motiv žena, a koja će biti predstavljena publici u Podgorici u galerijama Klub i Perjanički dom. Izložba nazvana “Perspektiva o ženi sa četiri kontinenta” biće otvorena večeras u 19 časova, djela će biti postavljena do 30. oktobra, a na otvaranju će govoriti kustoskinja Čelebić.

Postavka donosi pogled na to kako se perspektiva o ženi mijenja u zavisnosti od kultura i epoha u kojima su umjetnička djela nastajala. Izložbu čine radovi umjetnika sa četiri kontinenta, iz Azije, Afrike, Južne Amerike i Evrope, odnosno iz 24 zemlje.

”Cilj izložbe jeste da odgovori na mnogobrojna pitanja, ali i otvori neka od njih poput toga kako se prikaz žene mijenjao od afričke skulpture u drvetu, do državničkog portreta bivše premijerke Indire Gandi”, ističe se u saopštenju CSU.

U tekstu za katalog koji prati izložbu, kustoskinja Čelebić je, između ostalog, zapisala da je neophodno ženu sagledati iz više uglova kako bi je smjestili u okvire umjetnosti.

”Da bismo pokušali odgovoriti na zadatu temu, neophodno je sagledati ženu sa više aspekata - posmatrati je kao motiv, pronaći u primitivnim kulturama i prisjetiti se žene sa naših prostora, jer su upravo ona i ova iz navedene epohe, bile inspiracije umjetnicima svojom naglašenom materinskom čežnjom i ljupkošću, tijela djevojaka iz kojih su izvirali mladalački sokovi čežnje, sramežljivosti, ponosa, ljepote… Njen prikaz spokojstva žene kao majke, boginje, plesačice, piljarice, heroine, potlačene, uspješne žene, supruge, domaćice ili hraniteljice. I zaista nije zgodno objasniti prisustvo motiva žene od kad je vremena, jer ga je u cjelosti obuhvatala, prožimajući se kroz sve pore života. Kako zbog svojih bioloških predispozicija, tako i zbog specifične ćudi, ulogâ koje su joj namijenjene i čitavog svijeta koji se u njoj krije, oduvijek je predstavljala umjetničku oazu. Onda kada je, prosto, postojala, kao i onda kada je i sama stvarala”, istakla je Čelebić.