Izložba "U mreži" Željka Madžgalja u mojkovačkom Centru za kulturu: "Potraga za individualnom slobodom"

Prema riječima autora, izbor likova za portrete, koji čine izložbu, nasumičan je , tako da među njima ima poznatih glumaca, anonimnih osoba ali i članova njegove porodice

3126 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva

Izložba "U mreži" autora Željka Madžgalja otvorena je sinoć u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević".

To je jedan od događaja, upriličenih u susret ovogodišnjoj Mojkovačkoj filmskoj jeseni, koja će početi, u ponedjeljak, 11. oktobra.

Prema riječima autora, izbor likova za portrete, koji čine izložbu, nasumičan je , tako da među njima ima poznatih glumaca, anonimnih osoba ali i članova njegove porodice.

Madžgalj kaže i da je koncept izložbe briga i potraga za individualnom slobodom.

"Svi smo danas suočeni sa tim problemom. Imamo mreže koje nas povezuju, internet, socijalne mreže, te mreže nas otuđuju. Imamo i fizičke mreže, koje sprečavaju da se dođe sa jednog na drugi prostor tokom traganja za boljim životom. Te mreže kao da se utiskuju na našim licima predstavljajući i na taj način brigu za slobodom", kazao je Madžgalj.

Izložba U Mreži
foto: Privatna arhiva

Kroz 16 portreta, prema riječima direktorice Centra za kulturu Ljiljane Jokić, Madžgalj je„"krajnje svedenim umjetničkim pristupom, pokušao da prikaže ogoljeni svijet naše stvarnosti".

U tom svijetu, rekla je ona, "čovjek je zabrinut kako za egzinstencijalnu budućnost, tako i za prostor lične i intelektualne slobode".

Autor je, kazala je Maja Ikrevari, predsjednica Savjeta festivala Mojkovačka filmska jesen, "bar na kratko, novinarsko pero, zamijenio ugljenom i kredom i kroz radove ukazao na“ mreže“ u koje se svakodnevno uplićemo ili nas upliću".

Izložba U Mreži
foto: Privatna arhiva

"Na taj način on ukazuje na limitirani prostor za unutrašnje stavove, intimna promišljanja, stanje u kome se nalaze naše slobode, kreativna energija i intelektualni izraz. Sadržaj i poruka radova su nametljivi, lebde, pulsiraju i traže način da se "mali", "svakodnevni" čovjek oslobodi i otrese okvira, ramova i matrica, od tjeskobe i skučenosti. U vrijeme pandemije, čiji smo taoci, i raznih drugih ograničenja koja vrebaju na gotovo svim poljima i nivoima, ovakve nas izložbe dodatno obogaćuju ljepotom duha, umjetničke i ukupne ljudske kreativnosti. To je poziv na razmišljanje o dubljem značenju i putokaz da hrabro izađemo iz domena poznatog ali omeđenog i zatvorenog", rekla je Ikervari.

Prema riječima Mladena Blaževića, umjetničkog direktora Centra za kulturu, Madžgalj je svojom izložbom, na najbolji način prikazao sadašnji momenat življenja na našoj planeti.

"Madžgaljovi portreti sadrže jake psihološke naboje i ogromnu ekspresiju, koja traži prostor",kazao je Blažević.

Izložba će biti otvorena tokom trajanja Mojkovačke filmske jeseni.

Bonus video: