Počinje 46. “Mojkovačka filmska jesen”

Projekcije filmova održavaju se svakog dana do 16. oktobra u 17 i u 20 časova, a cijena karte je dva eura, dok cijena kompleta iznosi 10

3028 pregleda 88 reakcija 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Festival “Mojkovačka filmska jesen” biće svečano otvoren večeras u 19 časova u JU Centar za kulturu “Nenad Rakočević”. Ovogodišnje, 46. po redu izdanje manifestacije, počeće projekcijom kratkometražnog filma “Duga” reditelja Aleksandra Vujovića, a zatim slijedi takmičarski program koji će takođe otvoriti crnogorsko ostvarenje “Dohvati nebo” reditelja Milutina Darića.

”Milutinu, čovjeku srednjih godina, životna harmonija se ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću, braneći svojim tijelom petogodišnjeg sina, a ona ostaje nepokretna. Ljubav između Milutina i Magdalene ostaje na visokom nivou, kakva je i bila. Ipak, Milutina ne zaobilaze socijalne i društveno-političke turbulencije. Pred Milutinom je težak zadatak, da sačuva porodičnu idilu i da samo čestitom namjerom i uz pomoć srećnih životnih okolnosti pobrine se za ono do čega mu je najviše stalo, a to je Magdalena i sreća njihovog sina Jakova”, navodi se u sinopsisu višenagrađivanog ostvarenja.

Bogat i kvalitetan filmski program, kao i razgovori sa kinematografskim djelatnicima na repertoaru su svakog dana do 16. oktobra kada će festival biti svečano zatvoren uz dodjelu nagrada. Projekcije filmova u takmičarskoj selekciji održavaju se u dva termina, u 17 i u 20 časova, a karte po cijeni od dva eura mogu se kupiti na dan prikazivanja filma od osam do 15 časova ili neposredno pred početak, dok cijena kompleta karata iznosi 10 eura.

Već sjutra u 11 časova na programu je “Razgovor sa povodom” čiji je gost Dejan Dabić, filmski kritičar, autor animiranih filmova, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, a od prošle godine i umjetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovskog festivala.

Razgovor sa glumcima i rediteljima u Hotelu Dulović biće održan u 16 časova, a u 17 i u 20 časova publika ima priliku da pogleda zapažen film “Nečista krv - Greh predaka” u režiji Milutina Petrovića.

”Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslijede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv” Bore Stankovića”.

Manifestacija osnovana davne 1976. godine nije zapostavila ni najmlađu publiku pa će animirani 3D film “Fantastičan povratak u Oz” biti prikazan u srijedu u 12 časova. U glavnom programu je ostvarenje “Švedsko srce moje majke” reditelja Adisa Bakrača.

”U ljeto 1993. godine grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna, a u međuvremenu se završava rat u Bosni”, kratak je opis filma.

Ostvarenje “A bili smo vam dobri” reditelja Branka Schmidta prikazuje se u dva termina u četvrtak, a donosi aktuelnu priču o Hrvatskoj, 25 godina nakon Domovinskog rata, koja je “daleko od ideala nekadašnjih branitelja, sada nezadovoljnika ušutkanih penzijama”.

”Osiromašena je, raseljena, korumpirana. Ideja nekolicine branitelja o izgradnji Muzeja domovinske zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba ponovno ih okuplja. Kako je izgradnja zaustavljena, branitelji zauzimaju Paromlin. Policiji odgovaraju prijetnjom plinskim bocama, Specijalcima oružjem. Bivši zapovjednik im obećava drugu lokaciju za Muzej, no opet su izigrani. Mladići koji su stali na stranu branitelja duboko su razočarani odnosom vlasti prema ljudima koji su stvarali Hrvatsku, pa se okreću ekstremnoj desnici”, navodi se u opisu.

Dokumentarni film “Stvaralaštvo dr Boža Vukovića” u režiji Mirka Jakovljevića biće prikazan u četvrtak u 19 časova. Dan pred zatvaranje festivala, 15. oktobra u 11.30 biće upriličena prezentacija studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, a mojkovačka publika ima priliku da u dva termina uživa u popularnom filmu “Toma” u režiji Dragana Bjelogrlića.

”Toma” je biografski film o Tomi Zdravkoviću, pjevaču i boemu koji ostaje upamćen ne samo po pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i po svom ponašanju i duši. Film prikazuje početke i vrhunac slave Tome Zdravkovića, ali i njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, u filmu su prikazani i životi drugih poznatih umjetnika tog vremena.

”Film prati dvije linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje liječenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od djetinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši”, najavljeno je u opisu.

Posljednji dan festivala počinje druženjem sa glumcima u hotelu Dulović u 16 časova, a na filmskom programu je “Vikend sa ćaletom” reditelja Miroslava Momčilovića.

”Kašika (Nenad Jezdić), sredovječni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi, žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka. Bivša supruga mu izlazi u susret jer je svjesna činjenice da se Kašiki bliži kraj i da je to vjerovatno poslednji susret sina sa ocem. S obzirom da ga nije viđao pet godina jer je zbog ‘malih komplikacija’ imao zabranu prilaska dječaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istjera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno. Ognjen, odrastao u savremenom wi-fi okruženju, iz virtuelnog, munjevito, bez vremena da dođe do daha, upada u podzemni svijet svog oca koji pokušava nemoguće - da u nekoliko dana isporuči svu toplinu, iskustvo i mudrost koje posjeduje, istovremeno pokušavajući da kao ‘pravi beogradski šmeker’ od malog sakrije svoju bolest”, navodi se u opisu filma nakon kojeg će 46. Mojkovačka filmska jesen biti zatvorena.

Bonus video: