Poruka u boci omladine bez kompasa

Premijera predstave “Omladina bez Boga” biće izvedena sjutra u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

2344 pregleda 2 komentar(a)
Tara Manić na konferenciji za medije u CNP-u, Foto: Luka Zekovic
Tara Manić na konferenciji za medije u CNP-u, Foto: Luka Zekovic

Mračni period u kom je Crnogorsko narodno pozorište (CNP) bilo prethodnih par godina sada se izbrisao, a sunce se vratilo u kuću nacionalnog teatra, istakao je glumac Slavko Kalezić na jučerašnjoj konferenciji za medije koja je u CNP-u održana povodom premijere nove predstave.

Predstava “Omladina bez Boga”, koju po tekstu Edena fon Horvata postavlja mlada rediteljka iz Srbije Tara Manić, biće premijerno izvedena sjutra u 20 časova na Velikoj sceni, a njome će Crnogorsko narodno pozorište otvoriti novu pozorišnu sezonu.

To je i prva predstava koja će biti izvedena pod patronatom novog direktora nacionalnog teatra, Marka Baćovića, s obzirom na to da je proces rada na predstavi “The Effect” u režiji Danila Marunovića započeo tokom mandata nekadašnjeg direktora Željka Sošića. A veliki ansambl okupljen na ovom procesu potvrdio je riječi Kalezića: sunce je (ponovo) ogrijalo CNP.

”Pitala su me djeca kakva je predstava koju sad igram. Između ostalog sam rekla da poslije mnogo godina imam priliku da igram pravu predstavu u CNP-u. Desilo se pozorište i desila se umjetnost! Imamo pravu predstavu u svakom segmentu i u svakom smislu te riječi. Zahvalila bih se direktoru na pozivu. Ja sam sličnu eksplikaciju jednom doživjela dok sam radila jedan drugi projekat, a onda kad je to uradila Tara ovdje kod nas, nijesam mogla da vjerujem da se dešava. Hvala svima”, kazala je Branka Otašević koja u predstavi igra tri lika.

Slaviša Grubiša je istakao da je zahvalan na pozivu da igra u nacionalnom teatru, jer tu mogućnost nije imao priliku posljednjih nekoliko godina.

”Jako sam zadovoljan što sam dobio šansu da igram u Crnogorskom narodnom pozorištu. Prije svega hvala direktoru Marku i rediteljki Tari. Saradnja je bila izuzetna, a ono što je meni posebno bitno jeste da smo imali pravi ljudski odnos bio sve vrijeme”, naglasio je Grubiša.

Marko Baćović je priznao da je “ispalo nekako brzo i iznenada” njegovo imenovanje na mjesto direktora pozorišta. Kazao je da na samom početku nije imao koncepciju rada već da ih je formirao nakon nakon razgovora sa glumcima i ostalima u pozorištu.

Kada je u pitanju izbor teksta za njegov prvi projekat u CNP-u kazao je da mu je bilo značajno da komad ima jak društveni kontekst.

Važan snažan kontekst komada: Marko Baćović
Važan snažan kontekst komada: Marko Baćovićfoto: Luka Zeković

”’Omladina bez Boga’ je djelo koje je Horvat napisao 1936-1937. godine, a govori o vaspitanju omladine u nacističkoj Njemačkoj, o surovoj indoktrinaciji, govori o tome kako vladajući slojevi, klika na vlasti u totalitarnom sistemu ne računa na to da će uništiti sopstvenu omladinu”, rekao je Baćović ističući da je treritanje boga u ovom komadu je kompleksno i složeno...

”U osnovi, rekao bih da ‘Omladina bez Boga’ kod nas u Crnoj Gori moglo da se prevede kao ‘Omladina koja je ubijena s’ glave’, ili omladina koja nema kritički stav, koja je do te mjere uništena propagandom da nema nikakav dobar orjentir u životu”, ponavlja Baćović ponosan na djelo koje će biti postavljeno.

On je podsjetio da je djelo bilo zabranjeno u nacističkoj Njemačkoj, a da je uništavanje preživjelo svega 500 komada. Pa ipak, djelo je, podsjeća Baćović, dostupno danas i trebalo bi ga doživljavati kao “poruku u boci”, a posebno s obzirom na brojne “prijetnje, sumnje i opasne stvari koje se dešavaju kod nas, koje su se dešavale posljednjih 10-20-30 godina, a dešavaju se i dan-danas”.

Iako mlada rediteljka od 26 godina, Tara Manić, pokazuje potencijal da napravi spektakl i to u ovom komadu, sa dvadeset glumaca, a Crnogorsko narodno pozorište ima snažan kapacitet za taj spektakl, poručio je direktor CNP-a Marko Baćović.

”Ovo je bio veliki rad za sve nas. Zahvalna sam Marku Baćoviću što smo uzeli roman koji treba dramatizovati i što sam imala priliku da postavim ovo djelo baš u Crnogorskom narodnom pozorištu. Neuobičajeno je i teško raditi ovakve komade, posebno za mladu rediteljku kao što sam ja, pa ovaj naš proces osjećam kao veliki interni uspjeh i već sam srećna rezultatom do kojeg smo svi zajedno došli”, kazala je Manić.

Miloš Pejović i Jelena Drakić
Miloš Pejović i Jelena Drakićfoto: Luka Zeković

Dubravka Drakić je, pored uloge, bila zadužena i za scenski govor. Smatra da je projekat bio izazovan, ali uz veliki rad, trud, volju, posvećenost i disciplinu veliki dio onoga što ja željela i čemu se profesionalno nadala, biće ostvareno, kaže. Istakla je da je u pitanju tekst koji se rijetko postavlja “na našim scenama”.

”Ovo nije uobičajena predstava, ovo je vrsta dijaloga koja je drugačija nego što smo možda očekivali”, kaže Drakić i nastavlja:

”Dobila sam neuobičajenu ulogu, igram majku svog studenta. I poslije dugo godina igram na sceni nacionalnog teatra i zaista želim da se zahvalim svim ljudima u pozorištu, apsolutno svima, koji su nam pomogli da te uloge iznesemo na pravi način”, istakla je Drakić.

Na ovom projektu pridružila im se i Tihana Ćulafić koja je nedavno postala članica ansambla CNP-a.

”Od skoro sam dio ansambla i zahvalna sam na povjerenju koje mi je ukazano, a čast mi je i zadovoljstvo da budem dio ansambla i komada u produkciji CNP-a nakon 20 godina. Neka čudna konstelacija za mene, jer je posljednja predstava koju sam igrala u produkciji ove kuće bio Horvatov tekst. Bio je ovo inspirativan i divan proces, a dobrodošlica divna”, kazala je Ćulafić koja u predstavi igra dvije uloge.

A jedna od posebno zahtjevnih uloga je lik profesora kojeg tumači Miloš Pejović.

”Osvrnuo bih se na ovaj komad. Upravo je Marko Baćović rekao da se bog ovdje tretira drugačije. Nije to teološki, religiozni aspekt u koji postavljamo boga, već u kontekstu kompasa, pa bi to bila zapravo ‘Omladina bez kompasa’, omladina koja je zadojena masovnom histerijom, iako je nacistička Njemačka bila specifikum 20. vijeka koji se, nadamo se, nikada više u svjetskoj istoriji neće ponoviti. Međutim, možemo vidjeti koliko uticaja masovna histerija ima na opšte stanje svijesti omladine. Kolika je naša odgovornost i šta mi radimo da ne dođe do ekstremizacije omladine na bilo koji način, pitanje je koje ova predstava, između ostalih, postavlja”, rekao je Pejović.

Mladi glumci jezgro komada

Važan segment predstave “Omladina bez Boga” istakli su svi prisutni na konferenciji za medije, upravo je omladina, odnosno studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja koji prvi put stupaju na scenu: Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Una Lučić, Stefan Vuković.

Starije kolege istakle su da njihova energija inspiriše i podstiče. Jovan Dabović je zbog njih, kaže, i došao na konferenciju za medije kako bi im pružio podršku, baš kao što to radi i na sceni koju dijele.

Rediteljka Manić je primijetila da je su mladi ljudi dočekani nesvakidašnje srdačno i istakla da “su oni bili jezgro oko kog se kasnije zavrtjela predstava, a stoički su nosili svoje uloge”.

Profesorica na FDU, a koleginica na sceni, Dubravka Drakić, poručila je da je važno ukazati im što veće povjerenje, baš kao što su to rediteljka Tara Manić i direktor Marko Baćović uradili.

Miloš Pejović
Miloš Pejovićfoto: Luka Zeković

”Svojim primjerom, radom i odgovornošću mi stariji treba da im predočimo koliko je važno da oni budu najbolje što mi imamo i koliko je važno da oni osjete da mi njima prepuštamo ono što je budućnost izgradnje našeg kulturnog, identitetskog prostora. Vjerujemo da oni mogu bolje nego što smo mi to uradili. Ja vjerujem da će oni zahvaljujući ovakvim projektima shvatiti da ovdje ima prostora za njihov individualni rast i razvoj i za ostvarenje njihovih umjetničkih ciljeva i rezultata, a dozvolite mi da imam pravo da to kažem kao neko ko je prva generacija FDU. Vjerujem da će dobra saradnja i povjerenje u mladost crnogroskog glumišta u dobroj mjeri uticati na ono što je kvalitet predstava na repertoarima crnogroskih pozorišta”, rekla je Drakić.

Vukan Pejović više nije najmlađi član ansambla, a svojim mladim kolegama je, kao i ostali, uputio podršku.

”Ovaj tekst je jako važan i lako korespondira sa današnjicom u svim zemljama, jer postoje naznake ogrubljivanja mladeži. Predstava je prava i fenomenalna za period u kojem živimo i u kojem je radimo, a ekipa je to iznijela na pravi način”, poručio je on. Svi mladi članovi ansambla izrazili su veliku zahvalnost na ukazanoj prilici.

Želja za normalizacijom društva

Mladi glumac Pavle Bogojević osvrnuo se na aktuelnost i atraktivnost komada i način na koji korespondira u našim okolnostima.

”Djeluje kao da zaista počinje nova era CNP-a, a nadam se da ćemo mi mladi opravdati ovo što sam upravo izjavio. Mislim da je predstava došla u vrijeme kada nam je potrebna. Do prije godinu dana smo sve anomalije u društvu pripisivali jednom političkom subjektu. Sada kad smo se konačno oslobodili toga i promijenili vlast shvatamo da to nije dovoljno, već da je potrebno promijeniti sistem. Ova predstava će opomenuti sve koji je odgledaju da borba nije gotova i da moramo nastaviti da se borimo, a da je ovo što u Crnoj Gori kulminira posljednjih godinu dana nešto na čemu moramo svi da radimo i da se potrudimo da ne dođe do ozbiljnijih stvari. Ova predstava pokazuje da upravo ovako kreće, sa malim podjelama, medijskim signalima, propagandom... Nadam se da će kod gledalaca ovaj komad probuditi i želju za normalizacijom ovog društva”, poručio je mladi glumac.

Bonus video: