nadmetanje u meksiku

Markesova garderoba na aukciji

U Meksiko Sitiju će u srijedu biti otvorena Književna kuća Gabrijela Garsije Markesa u domu književnika u kojem je živio nekoliko godina i napisao 1967. svoju čuvenu epsku novelu "Sto godina samoće"

3050 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Garderoba slavnog kolumbijskog književnika Gabrijela Garsije Markesa biće ove nedjelje na aukcijskoj prodaji u Meksiku, saopštila je njegova porodica.

Istovremeno sa prodajom oko 400 komada odjeće književnika, u Meksiko Sitiju će u srijedu biti otvorena Književna kuća Gabrijela Garsije Markesa u domu književnika u kojem je živio nekoliko godina i napisao 1967. svoju čuvenu epsku novelu "Sto godina samoće".

Direktorka Kuće je Markesova unuka Emilija Garsija Elizondo koja je izabrala komade odjeće koje će biti na prodaji.

Prema njenim riječima, na prodaji će biti i odijela književnika, ali i modni detalji, među kojima torbica sa olovkom kojom je pisao posvete na svojim djelima.

Prihod od prodaje namijenjen je fondaciji koja pomaže djeci autohtonih zajednica u Meksiku.

Markes (1927-2014), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982, jedan je od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku.

Bio je autor brojnih književnih djela, od kojih su među najpoznatijima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere".

Markes je bio jedan od najuticajnijih i najcjenjenijih pisaca svoje generacije, i smatra se predstavnikom "magičnog realizma" u kojem se prepliću mitovi i čarolija sa realnošću svakodnevnog života.

Njegova epska novela "Sto godina samoće" prodata je u više od 50 miliona primjeraka i prevedena na više od 25 jezika. Svoju posljednju knjigu, "Sećanja na moje tužne kurve" objavio je 2004.

Preporučujemo za Vas