Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori

Manifestaciju će večeras otvoriti koncert talentovanih mladih vokalnih umjetnika

1685 pregleda 0 komentar(a)
KIC "Budo Tomović"
KIC "Budo Tomović"

Manifestacija “Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori” biće otvorena danas i trajaće do 31. oktobra u Podgorici, a domaćin je Kulturno-informativni centar “Budo Tomović”.

”Događaj će obuhvatiti koncert talentovanih ukrajinskih vokalnih umjetnika uzrasta od 14 do 16 godina koji će biti upriličen danas u 20 časova. Koncertu će prethoditi otvaranje izložbene postavke u 19 časova, a koja obuhvata radove djece i omladine uzrasta od pet do 25 godina. Posjetioci će moći da je pogledaju tokom trajanja manifestacije, odnosno do 31. oktobra”, najavljuju organizatori u saopštenju.

Manifestaciju organizuju Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, uz podršku organizacije StudioRar i KIC-a “Budo Tomović”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine. Generalni partner je kompanija Windrose Airlines.

Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori
foto: poster

U okviru muzičkog programa, na koncertu će nastupiti pobjednici državnih i međunarodnih takmičenja: Daniil Usov, Kateryna Derevinska i Kristina Brutyan, koji će se, pored izvedbi svjetskih poznatih hitova, predstaviti i ukrajinskim pjesmama.

”Riječ je o mladim umjetnicima koji su već imali prilike da pokažu svoj talenat na brojnim festivalima u Ukrajini i šire i vrlo uspješno grade svoje muzičke karijere”, ističu iz KIC-a.

Izložba koja će biti upriličena u sklopu likovnog segmenta, sadrži oko 60 radova pobjednika trećeg Međunarodnog umjetničkog festivala Malayuy.ua.

”Selekcija radova odraz je vještinâ mladih umjetnika iz cijele Ukrajine, uključujući i marginalizovane grupe: djecu boraca, ratnih invalida, djecu bez roditelja... Najbolje radove je birao cijenjeni žiri sastavljen od crnogorskih kulturnih i umjetničkih poslenika, a činili su ga: predsjedavajuća Anastazija Miranović i članovi: Darko Drljević, Snežana Burzan, Mirko Dragović, Vanja Vuković, Gordana Tomašević, Roman Đuranović, Matan Vukčević i Hajdana Kostić. Predstavljeni radovi odgovaraju na različite teme, a mladi umjetnici su u izradi koristili različite tehnike poput ulja, akvarela, gvaša, olovke, rapidografa, kolaža, računarskih grafika i tako dalje”, obrazložili su u saopštenju iz KIC-a.

Dodatne informacije o manifestaciji dostupne su i na zvaničnom sajtu adrum.com.ua, kao i na Facebook i Instagram profilu/stranici Adrum.Ukraine.

Tokom manifestacije biće na snazi sve aktuelne epidemiološje mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore u cilju sprečavanja širenja pandemije kovid-19.

Bonus video: