Izložba „Arhiv cetinjskih bijenala”

Cetinjsko bijenale je 1989. godine inicirao i pokrenuo arhitekta i aktivista, Nikola Petrović Njegoš, a veoma brzo je izraslo u međunarodno prepoznatljivu izložbu savremene umjetnosti sa pet izdanja održanih između 1991. i 2005. godine

1051 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Institut za savremenu umjetnost
Foto: Institut za savremenu umjetnost

Na izložbi “Arhiv cetinjskih bijenala”, koja će četvrtog novembra biti otvorena u Podgorici, biće prikazan dio prikupljene građe i istraživački rad o pet izdanja cetinjskih bijenala. Postavka će biti predstavljena na Kruševcu u 19 časova, u prostoru Fondacije Petrović Njegoš.

Projekat “Arhiv cetinjskih bijenala” 2017. godine su pokrenule umjetnice Natalija Vujošević i Irena Lagator Pejović, a sprovode ga Fondacija Petrović Njegoš i Institut za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU).

Izložba je osmišljena kao aktivni interdisciplinarni proces otvoren za učešće istraživača iz različitih oblasti, kako bi se pokrenulo sagledavanje kompleksnog konteksta u kome su se cetinjska bijenala odvijala.

”Cetinjsko bijenale je 1989. godine inicirao i pokrenuo arhitekta i aktivista, Nikola Petrović Njegoš, a veoma brzo je izraslo u međunarodno prepoznatljivu izložbu savremene umjetnosti sa pet izdanja održanih između 1991. i 2005. godine. Istorijski trenutak u kojem se koncipira i realizuje ideja o Cetinjskom bijenalu (1989-1991), kao i period njegovog trajanja (1991-2005), korespondiraju sa društveno-političkim promjenama koje su se reflektovale i na dalji razvoj crnogorskog društva”, istakli su organizatori u saopštenju na društvenim mrežama.

Bijenale je, ističu organizatori, praksa savremene umjetnosti, angažovanosti i participacije unijelo i na malu crnogorsku scenu koja je, kažu, kasnila za regionom.

”Bijenale je omogućilo izlazak umjetničke produkcije iz strogo institucionalnog i lokalnog okvira, kao i internacionalizaciju scene učešćem brojnih relevantnih svjetskih umjetnika i kustosa. Time je omogućen snažan zaokret lokalne scene koji se metodološki može analizirati i pratiti paralelno sa razvojem Bijenala. Istraživanjem programa cetinjskih bijenala u čijoj je osnovi poziv na otvoreni dijalog, prepoznati su pristupi koje vrijeme potvrđuje kao progresivne prakse 21. vijeka”, navodi se u saopštenju.

Ipak, nakon izuzetnog primjera emancipatorskog uticaja koje je bijenale izvršilo na lokalnu zajednicu kao i na osavremenjavanje crnogorske umjetničke scene, ovaj period biva potisnut u zaborav usljed nacionalno-neoliberalnog preokreta crnogorske kulture od 2006. godine do danas, zaključuju organizatori.

Bonus video: