Individualni bijeg od društvenih konvencija

Premijera predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf”, po tekstu Edvarda Olbija i u režiji Paola Mađelija, biće izvedena večeras u 20 časova u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

2027 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Iako je na dan premijere prošle godine rečeno da se ipak neće igrati, predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf” po tekstu Edvarda Olbija i u režiji Paola Mađelija ponovo je oživjela i nakon dužeg čekanja na pozorišni spektakl koji obećava, biće premijerno izvedena večeras u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, u 20 časova.

Sjajan glumački ansambl, po ocjeni poznatog reditelja, čine: Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Miloš Pejović i Frano Mašković. Uz režiju, Paolo Mađeli potpisuje kostimografiju s Linom Leković, kao i dizajn svjetla s Milijem Malovićem i Danilom Malovićem. Scenografi su Lorenco Banci i Marko Petrović Njegoš, kompozitor Ljupče Konstantinov, a asistenti režije Hana Rastoder i Milo Vučinić. Autorka prevoda je Željka Udovičić Pleština koja je zajedno sa Stelom Mišković bila zadužena za dramaturgiju.

Prije petnaestak godina Mađeli je “Virdžiniju Vulf” postavio u nacionalnom teatru u Drezdenu, a predstava je doživjela veliki uspjeh. Ipak, Mađeli je početkom godine u razgovoru za “Vijesti” kazao da je to vrijeme toliko daleko da ova predstava nema apsolutno nikakve veze sa pređašnjom.

”Jer se svijet promijenio, razmišljanje se mijenja, estetika je dio politike i onda kako se mijenjaju politički stavovi mijenja se i sama estetika”, kazao je tada.

Iako je prvobitan plan bio da u Zetskom domu postavi Čehovljevog ”Platonova” i okupi brojnu ekipu iz regiona, kao predstavnike svoje stalne opsesije - Jugoslavije, usljed mjera i ograničenja koje je nametnula pandemija virusa korona izbor je pao na “Virdžiniju Vulf”. Izrodio se, bez sumnje, veliki projekat na koji čitava pozorišna publika u Crnoj Gori sa nestrpljenjem čeka, posebno ako uzmemo u obzir Mađelijeve riječi da ansambl sa kojim je radio ne bi promijenio ni za jedan drugi, a znajući samo sa kakvim je sve glumcima širom svijeta ovaj maestro radio.

”Mislim da ovdje imamo sjajnu podjelu uloga i da su ovi glumci zaista veliki glumci. Mislim i da je ovaj teatar sveti, božanstveni prostor, odnos scene i dvorane je apsolutno fanstastičan. Cijela teatarska ekipa, od glumaca do čitavog servisa teatra i organizacije, to je za mene bilo jedno veliko iznenađenje u lijepom smislu. Osjećao sam se, ne kao kod kuće, nego i više od toga”, istakao je Mađeli koji je i ranije bio redovan gost Kraljevskog pozorišta.

Premijera predstave biće upriličena sa oko godinu dana zakašnjenja u odnosu na prvobitan plan i probe, a ekipa će dati sve od sebe da se osjeti energija i snaga koju su prošlogodišnje probe iz njih iznjedrili.

”Imali smo kratak i intenzivan nastavak proba i nadam se da ćemo svi zajedno vratiti tu preciznost i ludilo koje smo postigli prije godinu. Nadam se da ćemo prebroditi tu teškoću koju predstavlja pauza od godinu dana i želim cijeloj ekipi i teatru jednu predstavu koja će nešto značiti na repertoaru ove i sljedeće godine”, poručio je Mađeli.

On je ranije istakao da je u pitanju predstava koja sasvim prirodno (po)vuče sve teme koje su nam drage i blizu srca i oko kojih se pitamo. Dramaturškinja Udovičić Plenština istakla je u katalogu predstave da ovaj komad već pola vijeka s lakoćom osvaja pozorišnu i filmsku publiku, a neprekidna aktuelnost ogleda se i u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima melodrame, tragedije, slapstika pa i satire. Ona je kazala i da “Ko se boji Virdžinije Vulf” teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način, što “ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske lite­rature”.

”Savremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agre­sivnu, na sve spremnu ‘novu’ generaciju koja promoviše zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam... Ipak, ‘Virdžinija Vulf’ pruža nam mogućnost individu­alnog bijega od društvenih konvencija, sugerišući nam da se još uvijek možemo zalagati za mogućnost izbora; za pravo na sopstvenu zbunjenost i ćutanje unutar civili­zacije koja insistira na komunikaciji buke; ohrabruje nas u pravu na postavljanje pitanja u svijetu koji takva pitanja izvrgava ruglu; u pravu na romantizam i melodramu u svi­jetu koji se stidi emocija”, napisala je Udovičić Pleština.

U sve to, publika će moći da se uvjeri i na repriznim izvođenjima nove predstave koja su na repertoaru sjutra i preksjutra. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kraljevskog pozorišta radnim danima od 10 do 13 časova i od 18 do 20, a broj telefona za dodatne informacije je 067428655.

A Mađeli u svom tekstu “Komična tragedija” u katalogu predstave zaključuje:

”Nema tragičnog bez komičnog. Tako je u životu svih nas”.

Predstava koja zaslužuje dugovječnost

Predstavnici glumačkog ansambla istakli su da je sve spremno za premijeru, iako su saglasni da je poseban izazov raditi na predstavi koja je prvobitno trebalo da bude izvedena prije godinu. Povratak probama za glumca Dejana Ivanića bio je poseban izazov.

”Predstava je na noć premijere prekinuta prije godinu i mjesec dana zbog virusa korona, zato i moje kolege i ja pokušavamo da nađemo način da predstavu koju nijesmo odigrali opet napravimo živom. Naročito je zadovoljstvo okupiti se opet sa ovom ekipom, zajedno sa našim gostima, počev od Frana Maškovića, preko reditelja Paola Mađelija i dramaturškinje Željke Udovičić Pleštine”, naglasio je Ivanić.

I glumac Frano Mašković istakao je kako će ansambl predstave nastojati da dostigne prošlogodišnji nivo.

”Divno je to što smo se opet okupili na Cetinju i krenuli u probe. Pogledali smo snimak od prošle godine, predstava je izgledala odlično, trudićemo se svim silama da i ovog puta dostignemo taj nivo. Vjerujem da će biti jednako dobro kao prije godinu”, rekao je on.

Ipak, glumac Miloš Pejović tvrdi da će predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf?” biti dugovječna.

”Zaista je bilo neobično to što smo na dan premijere morali sve otkazati zbog pandemije. Kada se trudite i natempirate sve za dan premijere, a onda je morate otkazati - nešto je što nikad prije nijesam doživio, a zato mi je zadovoljstvo to što se nije odustalo od ove sjajne predstave. Mislim da je ovo predstava koja zaslužuje velik i dugačak teatarski život”, ocijenio je on.

Bonus video: