”Ravničarenje” Igora Rakčevića

Jedinstvena izložba nastajala je proteklih dana u Savremenoj galeriji Subotice, a biće otvorena danas

2388 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Salon Savremene galerije Subotica od drugog novembra do danas bio je scenografija multimedijalnog projekta “Ravničarenje” crnogorskog vizuelnog umjetnika i predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igora Rakčevića. Finalni rezultat biće dostupan za publiku do 13. novembra, a izložba će zvanično biti otvorena danas u 18 časova.

”Ravničarenje je zamišljeno kao participativna izložba koja demokratizuje polje umjetničkog stvaranja i oslobađa prostor u nastanku umjetnosti svim zainteresovanim članovima zajednice. Uz učešće učenika Muzičke škole Subotica i građana okupljenih oko udruženja oldtajmer vozila, ovaj multimedijalni projekat je svakog dana nastajao pred očima publike, a postupno se gradio kroz saradnju umjetnika i učesnika”, ističe kustoskinja Nela Tonković.

Rakčević je dodao da “Ravničarenje” predstavlja skup aktivnosti koje angažuju lokalnu zajednicu u cilju generisanja kompleksnog umjetničkog proizvoda, a podjednako se oslanjaju i na kustoske i galerijske kapacitete domaćina. Ipak, umjetnik je kreator sadržaja i on svojim angažmanom intrigira i aktivira latentne kreativne potencijale za ovu namjenu odabranih pripadnika lokalne zajednice.

Izložba predstavlja i polje razmjene i zajedničkog stvaranja, što je čini prostorom slobode, smatra Tonković.

”Iniciran prvim susretom Igora Rakčevića sa subotičkim okruženjem, kasnih osamdesetih godina 20. vijeka, projekat je pokušaj da novi umjetnički rad nastane na iskustvima koja su definisala autora za vrijeme tog prvog boravka u Subotici, kao i nakon tog perioda, ali i na iskustvima svih onih ljudi koji će učestvovati u nastanku izložbe”, najavila je Tonković.

Rakčević je dodao i da ovaj koncept ujedno preispituje i “opravdanost klasičnog izlagačkog koncepta u kojem umjetnik nudi, a publika prihvata”.

Na otvaranju će učestvovati učenici džez odsjeka Muzičke škole Subotica.

Bonus video: