Pozorište je nezamjenjivo

”Jer, mi nijesmo mnogo odmakli od moralnih, socijalnih i političkih devijacija koje su iste, posebno kad je u pitanju korupcija, licemjerstvo, hipokrizija, šovinizam, diskriminacija...”, poručio je Mustafić ističući da ni u smislu aktuelnosti nije slučajan odabir ovog djela “svevremenog Nušića"

3023 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Živimo u vremenu kada se pokušavaju oživjeti politike koje nijesu donijele ništa dobro prostoru nekadašnje Jugoslavije i kada se ponovo čuju povici neprijateljstva, smatra poznati pozorišni reditelj i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić. Zbog toga, dodaje, još je veća i važnija misija kulture i umjetnosti kojima se jasno u antinacionalističkom i antiratnom narativu mora pokazati da na ovim prostorima još ima onih koji bi željeli racionalno živjeti u sređenijoj i boljoj sredini kao dio civilizovane evropske porodice.

Mustafić je to istakao na jučerašnjoj konferenciji za medije koja je u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici održana povodom gostovanja Narodnog pozorišta Sarajevo, a koje ove godine proslavlja i veliki jubilej - stotinu godina od osnivanja.

Jubilej su proslavili 21. oktobra, premijerom predstave “Protekcija” Branislava Nušića koja je na isti dan 1921. označila početak profesionalnog rada ovog teatra. Predstava u režiji Kokana Mladenovića sinoć je imala i regionalnu premijeru u Podgorici, pred brojnom publikom CNP-a.

Prisutni su se, baš kako je Mustafić i najavio na konferenciji za medije, smijali karakterima na sceni, “ali istovremeno osjetili i bol u stomaku i zapitali se ‘Kakvi smo to mi ovdje pa se ne mijenjamo skoro cijeli jedan vijek?’”..

”Jer, mi nijesmo mnogo odmakli od moralnih, socijalnih i političkih devijacija koje su iste, posebno kad je u pitanju korupcija, licemjerstvo, hipokrizija, šovinizam, diskriminacija...”, poručio je Mustafić ističući da ni u smislu aktuelnosti nije slučajan odabir ovog djela “svevremenog Nušića”.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić. Muzičari su: Ana Petrović, Dominik Rob i Filip Soldat. Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorka Irena Popović Dragović, dramaturškinja Džejna Hodžić, lektorka Mirela Latić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić, inspicijent Mustafa Zrnić, a suflerka Esmeralda Abdijević.

Mladi glumac Bajrović je na konferenciji za medije istakao da je srećan što mu je povjerena odgovorna uloga, a kolegama je zahvalan na podršci, dok je glumica Salkunić zaključila da je ponosna što je član ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, Aleksandar Seksan, izrazio je zadovoljstvo što je podgorička publika prva koja će nakon Sarajeva vidjeti ovu predstavu, dok je glumica Kapidžić istakla da se nigdje se ne osjeća kao kod kuće, kao što je to slučaj u Podgorici.

Portparolka CNP-a, Zorana Kralj, dodala je da za gostovanje jednog pozorišta u drugim gradovima i državama, kao i za saradnju i razmjenu nije potreban poseban povod, ali ovo gostovanje sarajevskog Narodnog pozorišta ima izrazito svečarski karakter. Govoreći o bliskim odnosima dva teatra, Kralj je podsjetila i na to je da je, pokušavajući da uspostavi pokidane kulturne veze nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, Sarajevo i Narodno pozorište Sarajevo bilo jedna od prvih adresa gdje je CNP gostovalo.

”Dobri i bliski odnosi naša dva teatra potvrđeni su i kasnije kroz potpisivanje protokola o saradnji, pa je tako i publika u Sarajevu i u Podgorici imala brojne prilike da vidi najbolja pozorišna ostvarenja ove dvije kuće. I ovo gostovanje pokazuje napor i namjeru oba upravnika, i Dina Mustafića i Marka Baćovića, da se naša saradnja u narednom periodu unapređuje i intenzivira”, kazala je ona.

Mustafić je potvrdio da je ovo “dobra prilika za osmišljavanje planova koji će još više povezati naša dva pozorišta”.

”Želja nam je da, inače dobru saradnju unaprijedimo i intenziviramo kroz neke druge vidove saradnje kao što su koprodukcije, zajednički projekti, izmjene autorskim timova, umjetnika, uprizorenje drama crnogorske i bosanske književnosti. Siguran sam da će biti privilegija i za crnogorsku publiku kao i za sarajevsku da se upozna sa cjelokupnom produkcijom naših teatara, a biće nam posebno zadovoljstvo da gostujemo sa onim umjetničkim segmentima kojih još uvijek nema u CNP-u, a to su opera i balet”, zaključio je on.

Mustafić je detaljno predstavio bogat, promišljen i ambciozan repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo i najavio i da će crnogorska rediteljka Mirjana Medojević režirati tekst mladog bosanskohercegovačkog glumca i pisca Benjamina Bajramovića, a čija se premijera očekuje u junu 2022. godine.

”Pokušaćemo da odgovorimo na ono što jeste fenomen ovog medija koji svi tako volimo i koji preživljava i pandemiju, iako su mnogi mislili da je pandemija možda i kraj pozorišta. Pozorište po ko zna koji put se pokazuje vitalnim i preživljava, bez obzira što su neki vrlo bolno, čak i glavama, platili posvećenost poslu i želju da ono najdublje podijelimo sa publikom, a to su misli i emocije. Pozorište je pokazalo da je to umjetnost kojoj se moramo uvijek vraćati, a pogotovo u teškim i kriznim trenucima, kao što je ovaj koji sada živimo i globalno i lokalno. I iz našeg repertoara se vidi da pomoć uvijek tražimo u literaturi, klasičnim, a savremenim pričama koje će nam pomoći da vidimo i odgovorimo na vrlo važna ontološka i egzistencijalna pitanja: ko smo, šta smo i gdje idemo. Zbog toga je pozorište nezamjenjivo”, zaključio je Mustafić.

Bonus video: