Izložba diplomskih radova studenata iz Crne Gore u Španiji

Crna Gora nije dovoljno afirmisana na prostorima Španije, pa je ova izlozba bila pokušaj da se naša država i umjetnička scena približe širem auditorijumu van njenih granica. Teme diplomskih radova su bile različite, o čemu govore i neke od studentkinja koje su izlagale u Barseloni.

13328 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa izložbe, Foto: Ana Vasiljević
Detalj sa izložbe, Foto: Ana Vasiljević

Dokaz da umjetnost nema granica je izložba sudenata UDG-a, fakulteta za dizajn i medije iz Podgorice, koja je predstavljena publici u Barseloni. Izložba je postavljena 30. i 31.10.2021. u prestižnoj galeriji Begemot u centru Barselone. Ideja cijelog programa je promocija crnogorskih mladih stvaralaca u svijetu. Publika u Barseloni imala je priliku da vidi diplomske radove studenata sa predmeta Digitalna fotografija i Modni dizajn.

Crna Gora nije dovoljno afirmisana na prostorima Španije, pa je ova izlozba bila pokušaj da se naša država i umjetnička scena približe širem auditorijumu van njenih granica. Teme diplomskih radova su bile različite, o čemu govore i neke od studentkinja koje su izlagale u Barseloni.

Plakat za Izložbu
Plakat za Izložbufoto: Ana Vasiljević

Postavku izložbe su organizovali i pripremili prof. Ana Vasiljević i prof. Aleksandar Čelar.

Ela Kazakova ističe da su je uvijek privlačila egzistencijalna pitanja.

“U temi 'Svjetlo koje život znači' postavila sam sebi i ljudima oko sebe pitanje 'Šta je svjetlo života?' Pitanje može izgledati jednostavno, ali odgovor je ponekad trajao dugo, i kakvo je bilo moje iznenađenje kada sam videla tuđe odgovore! Svaki od njih je bio jedinstven. Njihova raznolikost inspirisala me je da napravim seriju fotografija u kojima sam otkrila vezu smisla i svjetlosti bez koje ne bi postojao život, kao i činjenicu da je svjetlost prisutna u najneočekivanijim stvarima. Zahvaljujem Aleksandru Čelaru što pruža takve mogućnosti svojim studentima. Zadovoljstvo mi je što sam dio ove izložbe”, rekla je Kazakova.

Rad crnogorskih studenata
Rad crnogorskih studenatafoto: Ana Vasiljević

Anastasija Pismenskaja objašnjava da je tema njenog diplomskog rada “Portret pod maskom” i da joj je glavni cilj bio da kroz crno-bijeli autoportret prikaže petnaest fotografija koje predstavljaju različita stanja u kojima se čovjek nalazi tokom života.

“Cilj je bio upravo da se pokaže koliko je važno gledati u ogledalo svojeg 'ja'. Tehnika koju sam koristila je ow-key. Fotografije snimljene na ovaj način obično imaju puno crnih tonova, a u sjenci detalji ponekad potpuno nestanu. Pored toga, cilj je bio da se istraži lični autoportret kao teorija o čovjekovom unutrašnjem svijetu i skrivenoj stvarnosti”, navodi mlada umjetnica.

Njihova koleginica Sunčica Obradović za temu diplomskog rada odabrala je “Portret pod maskom”.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbefoto: Ana Vasiljević

“Ova tema odnosi se i na psihološko stanje svijesti. Samim tim ja kao autorka sam imala slobodu da na što kreativniji način prikažem odraz ljudske psihe i duše, pa sam je predstavila kroz fotografije. Fotografija 'Početak kraja' prikazuje žensku osobu koja je spremna na razočarenje. Crna boja koja sakriva jedan dio lica ukazuje na tugu-žalost. Fotografija 'Breme' jeste momenat u životu kada se čovjek nađe u sopstvenoj zamci, kada misli da može da prebrodi životne bitke, ali ipak nije dovoljno jak da se suoči sa problemima. Ponosna sam, i čast mi je što sam učestovala u ovom projektu/izložbi, i što sam, kao fotografkinja u Crnoj Gori, imala priliku da svoje radove prikažem i široj publici”, kazala je Obradović.

Bonus video: