reditelj kritikovao vladu u teheranu

Farhadi spreman da odustane od predstavljanja Irana na dodjeli Oskara

Reditelj koji živi između Irana i inostranstva napravio je većinu filmova u zemlji. Njegov posljednji film "Heroj" snimljen u Širazu izabran je da predstavlja Iran na predstojećoj dodjeli Oskara

2056 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čuveni iranski reditelj Asgar Farhadi oštro je kritikovao iransku vladu u otvorenom pismu i rekao da je spreman da odustane od predstavljanja svoje zemlje na narednoj dodjeli Oskara.

"Kako mogu lažno da me vezuju za vladu čiji ekstremistički mediji posljednjih godina nisu prestali da me uništavaju, marginalizuju, stigmatizuju", napisao je reditelj na svom Instagram nalogu u obraćanju onima koji ga optužuju da zauzima dvoličan stav prema vlastima.

Reditelj koji živi između Irana i inostranstva napravio je većinu filmova u zemlji. Njegov posljednji film "Heroj" snimljen u Širazu izabran je da predstavlja Iran na predstojećoj dodjeli Oskara.

"Eksplicitno sam izrazio svoj stav o patnjama koje je (država) nametala godinama naciji", rekao je on pominjući represiju demonstracija 2017. i 2019. i "svirepu diskriminaciju" žena kao i upravljanje zdravstvenom krizom.

"Ako vas predstavljanje mog filma u ime Irana na Oskarima dovodi do zaključka da sam pod vašom zastavom, izričito izjavljujem da nemam nikakav problem da poništim tu odluku. Nisam nikad imao ni najmanji afinitet prema vašem stavu i vašim retrogradnim idejama mada nikad nisam do sada govorio o progonu kome ste me izložili. Oduzimali sme mi pasoš na aerodromu u više navrata i organizovali sesije ispitivanja", rekao je on u obraćanju vlastima.

Farhadi je već predstavljao Iran na dodjeli Oskara četiri puta od 2009. godine.

On se proslavio filmom "Razvod" iz 2011. godine, koj je dobio Oskara i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, Cezar za najbolji strani film i Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu.

Reditelj je 2017. godine dobio Oskara za najbolji strani film za ostvarenje "Klijent".

Reagujući na ovo otvoreno pisma ultrakonzervativni iranski list Kajhan je izrazio veliko žaljenje što je država izabrala Asgara Farhadija da prestavlja zemlju na dodjeli Oskara.

"Festivalske nagrade i strane investicije su očigledno promijenile Farhadija i ohrabrile ga da daje mračnu i prljavu sliku Irana", napisao je list.

S druge strane reformski list Šarg napisao je "slika Farhadija ne odgovara ni onima koji ga hvale ni onima koji ga kude u Iranu". On je, kako je naveo list, uvijek jasno izražavao svoje stavove o društveno-političkim pitanjima.

Preporučujemo za Vas