Najbitnije je da publika uživa i prepusti se muzici

Jesenji koncert Crnogorskog narodnog pozorišta, “Belcanto d’autunno”, biće ponovo održan večeras

3785 pregleda 1 komentar(a)
Publika ih dva puta vraćala na bis, Foto: Krsto Vulović
Publika ih dva puta vraćala na bis, Foto: Krsto Vulović

Scena Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) u subotu veče podsjećala je na eminentne koncertne dvorane svjetskih teatara, a sve zahvaljujući fantastičnom triu: bariton Daniele Kaputo, Maestro Luka Saltini na klaviru i gošća, sopran Emilija Minić. Oni su domaćoj publici izveli rijedak muzički spektakl koji je naišao na oduševljenje svih prisutnih o čemu svjedoči dug aplauz i vraćanje na bis. Jesenji koncert Crnogorskog narodnog pozorišta, “Belcanto d’autunno”, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u Crnoj Gori, biće ponovo održan i večeras, u 20 časova, na Velikoj sceni. Isti sastav izvešće neizmijenjen program koji čine italijanske operske arije i kamerna muzika.

Crnogorska operska diva, sopran, Emilija Minić nosi samo pozitivne utiske, a ovaj nastup za nju je bio poseban i po tome što je ujedno i prvi u nacionalnom teatru.

”Utisci su sjajni! Veliko je zadovoljstvo dijeliti scenu sa fantastičnim kolegama kao što su Daniele Kaputo i Luka Saltini. Ovo je naš nacionalni teatar, pa je samim tim za mene ovo izuzetno bitan nastup, dodatno zbog toga što prvi put pjevam na Velikoj sceni našeg prelijepog pozorišta. Velika mi je čast što sam bila pozvana da budem dio ovog koncerta”, kaže Minić za “Vijesti” nakon debija na sceni CNP-a.

Saradnja sa kolegama iz Italije protekla je lijepo i uspješno, na zadovoljstvo svih, potvrđuje crnogorska umjetnica koju za Italiju veže profesionalno usavršavanje i karijera.

foto: poster

”Veoma sam zadovoljna kada se održavaju kontakti sa Italijom, zemljom koja me je odmah objeručke prihvatila, i čini me srećnom da predstavljam svoju zemlju u Italiji kroz najljepšu moguću umjetnost. Oduševljena sam profesionalnošću i preciznošću ljudi u pozorištu i nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti opet sarađivati”, ističe Minić.

Iako domaća publika nema često priliku da uživa u ovakvom tipu muzičkog događaja, ostvarena je sjajna komunikacija između posjetilaca i umjetnika na sceni. Zadovoljna je i Minić.

”Publika je reagovala fantastično! Imali smo dva bisa i zaista se osjetila jedna divna energija. Kao i uvijek, publika u Crnoj Gori je uzvratila na najljepši mogući način i hvala im na tome”, kaže ona.

Na pitanje šta je važno za dobar koncert, jednostavno odgovara: “Važno je sve”.

”Umjetnost, a posebno ljudski glas, zavisi od mnogo faktora. Od onih, naizgled, najjednostavnijih kao što je dobar san i uredan način života do svakodnevnog rada na instrumentu, stalnom usavršavanju. Rekla bih da je ‘začin C’ ta neka autentičnost koja je dijelom umjetnikovo totalno prepuštanje i ogoljavanje na sceni”, otkriva Minić.

Sa ciljem i u želji da sve funkcioniše savršeno, nastup u subotu veče se pokazao kao uspješan, pa repertoar, koncept i dozu “začina” neće mijenjati ni za večerašnji koncert već će se novoj publici u Crnogorskom narodnom pozorištu predstaviti istim repertoarom.

”Program je isti, koncept takođe. S obzirom na to da poštujemo sve epidemiološke mjere, postavili smo i dva datuma kako bi svi oni koji žele da dođu imali priliku da nas čuju. Raduje me što je sala bila puna u subotu veče, jer to ponovo potvrđuje da je publika željna umjetnosti”, ističe ona i dodaje da su i očekivanja od nastupa ista, a da je publika na prvom mjestu.

”Uvijek samo želim da publika uživa, to mi je najbitnije. Važno mi je i da se prepuste muzici jer ona služi da podstakne na razmišljanje, na emociju...”, kaže Minić.

Ona prepoznaje važnost ovakvih i sličnih događaja i u budućnosti, jednako za domaće umjetnike i umjetničku scenu, kao i za publiku i javnost uopšte.

”Rekla bih da mi u Crnoj Gori imamo zaista kvalitetne ljude koji, kao pravi mađioničari, izvlače maksimum iz (ne)postojećih budžeta i pružaju publici mogućnost da uživaju u umjetnosti. Ove godine sam imala to zadovoljstvo da sarađujem sa organizatorima naših istaknutih festivala kao što su Barski ljetopis i Hercegfest gdje sam održala solističke koncerte. Oni su bili i više nego posjećeni što dokazuje da publike kod nas ima. Žao mi je što je došlo vrijeme kada treba objašnjavati svrhu i bitnost umjetnosti... Ko god krene da se pita o tome treba samo da ode na izložbu, koncert, predstavu i sâm će dobiti objašnjenje”, poručuje Minić.

Na pitanje može li se očekivati saradnja sa Muzičkim centrom Crne Gore i kakvi su uopšte njeni planovi za dalje odgovara da epidemiološke mjere otežavaju mogućnost planiranja, pa su tako trenutno neizvjesni neki od dogovorenih koncerata, a mnogi ranije planirani su otkazani. Ipak, pred njom su veliki nastupi i važne uloge.

”Čeka me premijera jedne opere. Nakon toga čekaju me obaveze i nastupi u Italiji. Što se tiče saradnje sa Muzičkim centrom - kada me pozovu vrlo rado ću se tome odazvati”, zaključuje Emilija Minić.

Uvijek na umjetničkom putu

Emilija Minić iza sebe ima niz solističkih koncerata u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, ostvarila se i u operskim ulogama, a pažnju italijanske javnosti privukla je koncertnim projektom “Korijeni” koji je realizovala uz pomoć počasnog konzulata u Milanu, posvećen italijanskoj kraljici, crnogorskoj princezi Jeleni Savojskoj... Minić je donedavno i živjela i radila u Italiji kao slobodna umjetnica, a onda ju je profesionalni put doveo nazad u Crnu Goru, rodnu Budvu, gdje je i ostala usljed pandemije virusa korona. I to vrijeme koristi na najbolji mogući način, a onda bilježi i nekoliko nastupa i muzičkih projekata i u Crnoj Gori.

”Nikome nije lak ovaj period koji i dalje traje... Pun izazova, prilagođavanja, pa i gubitaka... U Crnu Goru sam došla zbog koncerta i tu se zadržala zbog cjelokupne situacije sa kovidom-19. Onda sam osmislila projekat kako bih animirala moju dragu publiku, gdje smo zajednički napravili video, pa sam za vrijeme prvog karantina snimila video ‘Vaga luna’ koji predstavlja muzičku razglednicu moje Budve, u želji da budem dio projekta Budva grad kulture 2028. Nakon toga je uslijedio i drugi spot za pjesmu ‘El Vito’ uz pratnju divnog saradnika gitariste Aleksandra Bubanje sa kojim redovno nastupam. Oba spota je radio fantastični Slaven Vilus. Nakon toga sam imala tri solistička koncerta i puno nastupa. Kao umjetnik uvijek sam na putu. Čim se vratila mogućnost putovanja i ja sam se vratila u moju normalnost. Na relaciji sam Crna Gora - Srbija - Italija zbog predstojećih obaveza”, kaže ona.

Minić je dobitnica mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima. Srednju muzičku školu Budvanka je upisala u Kotoru u klasi prof. Mirele Šćasni, a osnovne studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu koje je pohađala u klasi prof. Milice Stojadinović, a zatim upisuje prestižni konzervatorijum “Đuzepe Verdi” u Milanu, u klasi prof. Dženi Anvelt, gdje završava i master studije 2016. godine. Usavršavala se sa renomiranim umjetnicima, a bila je nagrađena stipendijom “Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin”, fonda za razvoj vokalne umjetnosti, da bi je 2017. čuvena mecosopran Lucijana d’Intino nagradila stipendijom kao najperspektivniji mladi sopran.

Bonus video: