Počeo da piše zahvaljujući Džoniju Štuliću

”Stovarište”, prvu knjigu glumca Sergeja Trifunovića, koju je izdala Geopoetika, autor predstavio u Dorćol Platzu u Beogradu

2830 pregleda 4 komentar(a)
Trifunović, Foto: Luka Zeković
Trifunović, Foto: Luka Zeković

”Stovarište”, prvu knjigu glumca Sergeja Trifunovića, koju je izdala Geopoetika, autor je predstavio medijima, prijateljima i saradnicima u nedjelju veče u Dorćol Platzu u Beogradu.

O knjizi su, pored autora, govorili: Milica Mihajlović glumica, Nebojša Romčević, profesor i dramaturg, Svetislav Basara, književnik, Jasna Novakov Sibinović direktorka Geopoetike i Dejan Tiago Stanković, književnik, koji je bio u ulozi moderatora.

Tiago Stanković i Milica Mihajlović započeli su promociju pričom kako su, kao Sergejevi prijatelji, učestvovali od samog početka u pisanju ovog rukopisa.

Basara je izjavio da su u knjizi svi Sergejevi kvaliteti sa ekrana i pozornice lavina sumanute i ludačke energije, dok je Romčević istakao je da je prema njegovom mišljenju ‘’Stovarište’’ nešto između romana toka svijesti i autobiografije i dodao: “Zamislite da sjedite sa ludim pjesnikom, psihotičnim slikarom, depresivnim beskućnikom, genijalnim djetetom. E tako se osjećate kada čitate ovu knjigu”.

Sergej je, pričajući brojne anegdote, pokušao da dočara prisutnima proces nastajanja knjige, koju je stvarao tri godine i koju čine: autobiografske priče, pjesme (Sergej je autor svih pjesama, osim dvije) i crteži djece, koje je Trifunović predstavio prisutnima. Istakao je da je jedna od osoba zaslužnih za to što je uopšte počeo da piše Džoni Štulić, a da je pisanje krenulo od novinskih kolumni, a onda su od toga nastajale priče, na koje je zatim dodao poeziju. Pjesme su Sergeju posebno važan dio knjige, a citiravši Matiju Bećkovića da “poezija služi da se izgovori nešto što se ne može izgovoriti”, uveo je promociju u završnicu kada su pušteni audio snimci glumaca koji čitaju njegove pjesme - Voja Brajović, Marko Grabež, Milica Mihajlović...

Bonus video: