Podrška i motivacija za mlade savremene umjetnike

Ime dobitnika nagrade Milčik biće poznato 9. decembra, u trci četvoro finalista

1251 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Cantar savremene umjetnosti
Foto: Cantar savremene umjetnosti

Centar savremene umjetnosti i Institut za savremenu umjetnost najavili su zajednički program povodom otvaranja izložbi “Bijenale mladih Post-YU+th” i nagrada za mlade vizuelne umjetnike Milčik, koje su koncipirane kao podrška i motivacija za mlade savremene umjetnike.

Saradnja Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Instituta za savremenu umjetnost ima za cilj da osnažuje i ohrabruje umjetnike mlađe generacije u njihovom radu i umjetničkom razvoju. Centar savremene umjetnosti je prvi put uputio i javni poziv na konkurs nevladinom sektoru, prepoznajući ga kao jedan važan faktor u kreiranju kako umjetničkih, tako i svih drugih tokova savremenog društva.

Finalisti trećeg izdanja nagrade Milčik, čiji radovi će biti predstavljeni publici su Ana Aleksić, Milka Delibašić, Milica Mijajlović i Semir Mustafa.

Ove godine selektor Bijenala Mladih Post-YU+th je umjetnik i kurator Darko Vukić iz Beograda. Učesnici ovogodišnjeg Bijenala su Milica Mijajlović i Brigita Antoni (Crna Gora), Luka Ličina (Srbija), Marko Gutić Mižimakov (Hrvatska), Laureta Hajrullahu (Kosovo), Andrej Škufca (Slovenija), Miloš Trakilović (Bosna i Hercegovina) i Nataša Nedelkova (Sjeverna Makedonija).

O nagradama odlučuje stručni žiri. Žiri Bijenala mladih Post-YU+th čine: Tjaša Pogačar, Ljiljana Karadžić i Barbara Gregov dok žiri koji odlučuje o ovogodišnjoj nagradi Milčik čine: Ana Ivanović (istoričarka umjetnosti NMCG), Lilia Kudelia (istoričarka umjetnosti i kuratorka RU/NY, Dallas Contemporary), Brigita Antoni (vizuelna umjetnica, dobitnica Milčik nagrade 2019) i Miroslav Karić (istoričar umjetnosti Muzej savremene umetnosti Beograd/Remont).

Program će početi u srijedu, 8.decembra u 19 časova, predavanjem Tjaše Pogačar, kuratorke 34. bijenala grafičke umjetnosti u Ljubljani/Iskra Delta. U četvrtak 9. decembra od 17 časova, izložbe će biti otvorene za publiku: u Dvorcu Petrovića “Bijenale mladih Post-YU+th”, dok će u Perjaničkom domu i Galeriji Klub biti izloženi radovi finalista Milčik nagrade. Proglašenje dobitnika Milčik nagrade planirano je za 18 časova, dok je za Bijenale mladih Post-YU+th planirano za 19 sati.

Bonus video: