Mario Vargas Ljosa izabran za člana Francuske akademije

Književnik je napisao više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Među njegovim najpoznatijim djelima su "Zelena kuća", "Razgovor u katedrali", "Tetka Hulija i piskaralo", "Don Rigobertove bilježnice" i "Raj na drugom čošku"

1738 pregleda 2 komentar(a)
Mario Vargas Ljosa, Foto: Reuters
Mario Vargas Ljosa, Foto: Reuters

Peruanski književnik Mario Vargas Ljosa (85) izabran je za člana Francuske akademije, iako je prema pravilima Akademije prešao godine za članstvo.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine dobio je 18 glasova za, jedan glas protiv i dva nevažeća glasačka listića.

Njegova kandidatura podnijeta je još 2010. godine kada je Ljosa ispunjavao starosnu granicu od 75 godina. Za ulazak u Francusku akademiju ne postoji pravilo o nacionalnosti.

Ljosa nije nikad objavljivao djela na francuskom, iako ga tečno govori pošto je emigrirao u Pariz 1959. godine. Slavni književnik sada živi u Madridu.

Književnik je napisao više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Među njegovim najpoznatijim djelima su "Zelena kuća", "Razgovor u katedrali", "Tetka Hulija i piskaralo", "Don Rigobertove bilježnice" i "Raj na drugom čošku".

Ljosa je 1995. dobio nagradu Servantes, koja važi za najznačajnije književno priznanje piscima španskog govornog područja.

Umjetnik je jednom prilikom rekao da promovisanje književnosti nije samo podrška nekom obliku zadovoljstva, luksuza, već ohrabrenje za slobodu, demokratiju, pluralizam i koegzistenciju u različitostima.

Bonus video: