Na otvaranju DEUS-a film posvećen jubileju biblioteke "Radosav Ljumović"

Manifestacija ove godine obogaćena programima namijenjenim za najmlađe

1254 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada
Foto: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada

Povodom početka 29. Manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2021, danas je u Kuslevovoj kući u Podgorici održana konferencija za medije.

Slijedeći koncepciju manifestacije, u okviru ovogodišnjeg izdanja DEUS-a, od 1. do 30. decembra, publika će moći da prisustvuje kvalitetnim domaćim i regionalnim književnim, pozorišnim, kao i programima iz oblasti vizuelnih umjetnosti. Zbog specifične epidemiološke situacije, muzički program ove je godine odložen, a u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije, publika će muzičke programe moći da prati na otvorenom - u okviru Podgoričkog prazničnog Pazara, najavljeno je na konferenciji za medije na kojoj su govorile sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica Ana Medigović i koordinatorka odjeljenja za kulturu Nela Gligorović.

Manifestacija je, u odnosu na prethodne godine, obogaćena programima koji su namijenjeni najmlađim sugrađanima - „Dječiji vikendi“. Taj dio programa obuhvata dječije radionice za izradu novogodišnjih ukrasa od 4. do 18.decembra, koje će se održavati subotom, dok će novogodišnja predstava "Čarobna knjiga" biti izvođena nedjeljom, od 5. do 26. decembra.

Otvaranje DEUS-a sjutra u 20 časova obilježiće premijera dokumentarnog filma „140 godina Gradske biblioteke“, autora Momira Matovića, posvećenog jubileju Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“. Film predstavlja istoriografski omaž najstarijoj instituciji kulture u Glavnom gradu.

Revija predstava poznate beogradske produkcijske kuće BeoArt biće upriličena od 2 do 5. decembra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” svake večeri u 20 časova. Ljubitelji pozorišta u Podgorici moći će da odgledaju popularne predstave: “Čitač”, “Amateri”, “Anika i njena vremena” i “Crna kutija”, u čijoj realizaciji učestvuju poznata rediteljska i glumačka imena. Predstave “Čitač” i “Anika i njena vremena”, inspirisane su djelima slavnih pisaca Bernarda Šlinka i Ive Andrića.

U ponedjeljak 6. decembra, u 19 časova, podgoričkoj publici predstaviće se zagrebački kustoski kolektiv “BLOK”. Na promociji će govoriti: Ana Kutleša, Vesna Vuković i Dunja Kučinac. Posjetioci će biti u prilici da čuju kako je Kolektiv osnovan, a upoznaće se i s djelovanjem i modelima njegovog finansiranja, kao primjerima važne prakse u regionu. Fokus razgovora biće na budućim programima koje "BLOK" realizuje: Umjetnici za kvart/Muzej susjedstva kao okvir za djelovanje i rad u lokalnoj zajednici; Mikrokpolitike kroz prezentaciju društveno angažovanih umjetničkih praksi. Razgovor s osnivačicama kolektiva moderiraće Nela Gligorović. Taj se program realizuje u saradnji s organizacijom "Teorema".

U saradnji s ambasadom Kanade, a u okviru kampanje „16 dana aktivizma“, u utorak, 7. decembra u 18 časova, biće održana projekcija dokumentarnog filma „A better man“. Narednog dana, 8. decembra u 20 časova, biće održan svečani koncert Folklornog ansambla KIC-a "Budo Tomović", povodom njegove 75-godišnice.

Najavljene su i dvije premijere Gradskog pozorišta: 10. decembra podgorička premijera predstave „Zelena čoja Montenegra“ u režiji Nikite Milivojevića, i 27. decembra, na Dan Gradskog pozorišta, premijeru Šekspirovog komada „Ukroćena goropad“, čiju je adaptaciju i režiju uradio makedonski reditelj Dejan Projkovski.

Književni program će obilježiti promocije, tribine i autorske večeri. U četvrtak, 2. decembra, biće upriličena promocija romana „Povratak u Jusovaču“, novinara i publiciste Danila Burzana. Promocija časopisa „Grlica-Kalendar crnogorski 1835-1839“ održaće se u utorak 7. decembra u 19 časova, knjige „Moj put na krov svijeta“ Dragutina Vujovića 8. decembra. Za 9. decembar rezervisane su promocije VII Zbornika Foruma mladih pisaca KIC-a "Budo Tomović" „Pretresanje bilježnice" i promocija knjige „Identitetske aporije: odbrana crnogorskoga identiteta (rasprave, kolumne, intervjui), Milorada Nikčevića. Promocija romana „Peridot“, autora Ljubomira Mudreše biće održana 13. decembra, a 14. decembra publika će moći da prisustvuje promociji publikacije „Razigrana slikarska družina“, autorke Seide Belegović i književnoj večeri posvećenoj korelacijama i paralelama u djelima Miroslava Krleže i Mirka Kovača. Tribina Gradskog pozorišta „Pobunjena žena- kažnjena žena“, biće održana 15. decembra.

Za sve ljubitelje strip umjetnosti, takođe, u srijedu 15. decembra, biće upriličena i promocija novog izdanja Udruženja strip crtača Crne Gore, uz izložbu strip izdanja. Za subotu, 18. decembar, rezervisana je promocija prvog toma „Istorije crnogorske filozofije do kraja XIX vijeka“ Gorana Sekulovića. U četvrtak, 23. decembra biće održana promocija novog broja Časopisa „Komuna“, posvećenog Glavnom gradu, dok će se promocija knjige autora Senada Gačevića „Muzika u staroj crnogorskoj periodici“ održati 24. decembra u 20 časova.

KIC „Budo Tomović“, 16. decembra, proslaviće svoj jubilej – 55 godina postojanja i tim povodom biće upriličena svečanost, za koju scenario potpisuje Nada Bukilić, a režiju Zoran Rakočević.

Likovni program ovogodišnjeg DEUS-a takođe je veoma bogat i interesantan: u petak, 3. decembra, u 19 časova, u galeriji Prirodnjačkog muzeja biće otvorena izložba „Priroda na dodir“, posvećena crnogorskoj flori i fauni. U subotu, 11. decembra, pa sve do 11. januara, Podgoričani će moći da vide izložbu u javnom prostoru „Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991“, Galerije „Dessa“ iz Ljubljane. Kustosi izložbe su: Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanić, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač i Damjana Hudnik. Istog dana, u 19 časova, biće održan i okrugli sto na temu „Socijalističko spomeničko nasljeđe“, na kome će govoriti Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Slavica Stamatović, Janko Ljumović i Nela Gligorović.

Izložbe slika slikarki Tijane Gordić i Milene Jovićević, zakazane su za 16. i 17 decembar.

Na Dan Glavnog grada Podgorice, 19. decembra u 20 časova, u Modernoj Galeriji biće otvorena izložba „Svetlana Kana Radević: poslijeratna arhitektura između centra i periferije“. Izložbu će otvoriti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Publika će posredstvom ove izložbe biti u prilici da potpunije upozna ličnost i djelo najznačajnije crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević. Biće otvorena do 1. marta.

U ponedjeljak, 20. decembra, održaće se promocija izdanja „Slovo o grafici“, autora Igora Rakčevića. Svakog utorka i četvrtka od 7. do 28. decembra, biće održavane radionice savremene grafike „Graphic Lab“, pod Rakčevićevim mentorstvom.

„XVI Smotra kratke video forme“ biće održana 25. i 26. decembra u KIC-u „Budo Tomović“.

DEUS 2021. će, tradicionalno biti zatvoren 30. decembra, svečanim godišnjim koncertom Srednje muzičke škole „Andre Navara“. Program ovogodišnjeg DEUS-a, realizovaće se uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera. Manifestacija Decembarska umjetnička scena - DEUS, organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u realizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu i sport.

Bonus video: