Stvaranje društva znanja i kulture

Manifestacija DEUS otvorena sinoć prikazivanjem dokumentarca u čast 140 godina biblioteke "Radosav Ljumović"

2355 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Glavni grad Podgorica
Foto: Glavni grad Podgorica

Manifestacija "Decembarska umjetnička scena - DEUS" i ove godine, sada već tradicionalno, predstavlja multikulturalizam grada Podgorice, njene stanovnike i stvaraoce, podržava urbane koncepte, autore različitih poetika i generacija, istakla je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović.

Ona je to kazala sinoć otvarajući DEUS u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović", gdje je, nakon svečanog otvaranja, uslijedila i projekcija dokumentarnog filma "140 godina Gradske biblioteke", autora Momira Matovića. Film predstavlja istoriografski omaž najstarijoj instituciji kulture u Podgorici.

"Biblioteka 'Radosav Ljumović' ispoljava vidljivu inicijativnost i okrenutost potrebama čitalačke publike Podgorice, prateći istovremeno savremene tokove bibliotečke djelatnosti, a Sekretarijat prepoznaje te tendencije, promoviše ih i afirmiše", istakla je Medigović na otvaranju.

Na današnjem programu je promocija romana “Povratak u Jusovaču”, autora Danila Burzana, u sali Marko Miljanov NB "Radosav ljumović", u 19 časova. Na promociji će, pored autora, govoriti i Zuvdija Hodžić i Vlatko Simunović, a moderatorka programa je Dina Nikolić.

Medigović je istakla da će cilj i ovogodišnjeg DEUS-a biti da se stvara "društvo znanja i kulture, kakvo i priliči Crnoj Gori i Podgorici", a na takav način je Sekretarijat za kulturu i formirao program DEUS-a koji je počeo juče, a traje do 30. decembra.

Tokom čitavog mjeseca publika će imati priliku da prisustvuje kvalitetnim domaćim i regionalnim književnim, pozorišnim, kao i programima iz oblasti vizuelnih umjetnosti. Novina, u odnosu na prethodne godine, je i programski segment namijenjen najmlađim sugrađanima, pod nazivom "Dječiji vikendi". Taj dio programa obuhvata dječije radionice za izradu novogodišnjih ukrasa od 4. do 18. decembra, koje će se održavati subotom, dok će novogodišnja predstava "Čarobna knjiga" biti izvođena nedjeljom, od 5. do 26. decembra.

Revija predstava poznate beogradske produkcijske kuće BeoArt počinje večeras i traje do 5. decembra u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, svake večeri u 20 časova. Reviju otvara predstava “Čitač” inspirisana tekstom Bernarda Šlinka i u režiji Borisa Liješevića, a slijede: “Amateri”, “Anika i njena vremena” i “Crna kutija”.

Za predstavu “Čitač”, dramatizaciju čuvenog romana iz 1995. uradio je Fedor Šili. U Liješevićevoj interpretaciji romana, preispituju se odnosi odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svijesti, otvara pitanje prepoznavanja zla u vremenu, pitanje ideologije, društva, čovjekovog angažmana. U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić. DEUS se svake godine održava pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, a u organizaciji lokalnog Sekretarijata za kulturu i sport.

Bonus video: