Kad ministar promaši cijeli gol

Ako znamo da je rok za izradu PP 7. mart naredne godine, te da gazda-Mitketu nije još dostavljen ni Koncept PP CG, a nekmoli Nacrt - onda je za očekivati da će se gospođa Jelušić ozbiljno zabrinuti

9977 pregleda 16 komentar(a)
Foto: MEPG
Foto: MEPG

Knjigu piše gospođa Jelušić - poslanica u Skupštini CG - pa je šalje u stojnu Podgoricu, a na ruke gazda-Mitketu - ministru ekologije prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu za sad) - najgore ocijenjenom ministru u Vladi đenerala Krivokapića, po anketi koju su nedavno sproveli i prezentovali CGO & Damar.

”Do kog je stadijuma”, pita gospođa Jelušić gazda-Mitketa, “stiglo donošenje Prostornog plana (PP) države Crne Gore (CG)... ? (gospođa Jelušić hoće da pita gazda-Mitketa - U kojoj je fazi, trenutno, izrada PPCG? - jer Vlada, da bi donijela PP, mora sačekati da se PP izradi - op.a.)”?

Bio je to precizan centaršut - tačno na mudru glavu gazda-Mitketovu - ali gazda ni ovoga puta nije uspio da se sabere - promašio je cijeli gol - i to sa manje od centimetar i po.

”Osnovni zadatak novog PP”, odgovara gazda-Mitke, “kao strateškog dokumenta kojim se određuju državni ciljevi i mjere prostornog razvoja, je da obezbijedi uravnoteženo korišćenje prostora, sa jasnim nastojanjem da se omogući održiv razvoj, uz obezbjeđenje zaštite životne sredine” - što je pogrešan odgovor - možda i ne toliko pogrešan, koliko površan - ali nadasve očekivan, svakako.

Zašto gazda-Mitke nije rekao da je zadatak PP da “verifikuje sektorske potrebe (sektorske potrebe! - molim vas gazda - op.a.) u pogledu dugoročnog prostornog razvoja, koristeći integrativni, odnosno međusektorski pristup u skladu sa optimalnim korišćenjem (...imperativom optimalnog korišćenja - op.a.) prostora kao ograničenog i svakako neobnovljivog resursa”.

Ako mi ne vjerujete, upućujem vas na Odluku o izradi PP CG, koju je prethodna Vlada donijela 20. decembra davne 2018. godine (SL 82/2018). Ta odluka je i dalje na snazi (vjerovali ili ne).

U pomenutoj Odluci veli još da se Prostornim planom “utvrđuje potreba i obaveza za usklađivanjem razvojnih strategija” - koje su usvojene, valja naglasiti, na osnovu važećeg PP (Nacionalna strategija održivog razvoja, Strategija razvoja energetike, Strategija razvoja saobraćaja, Strategija razvoja turizma itd.) - i to “na nivou države, kao i novog Plana generalne regulacije, čijim će donošenjem prestati da važi sva planska dokumentacija nižeg reda”.

Plan generalne regulacije je... OK, PGR nije aktuelan u ovom jedinstvenom povijesnom trenutku - tako da ćemo tu pričicu ipak ostaviti za kasnije, da ne bismo dodatno usložnjavali složenu priču.

Konkretan odgovor na pitanje gospođe Jelušić bi bio da je rukovoditeljka izrade PP dužna da gazda-Mitketu dostavi tri faze izrade PP na uvid i stručno mišljenje - a to su: Koncept plana, Nacrt plana i Predlog plana - te da mu do ovog trenutka nije dostavila ništa (nothing, niente, nada, nichts) - čak ni Koncept. Ako znamo da je rok za izradu PP 7. mart naredne godine, te da gazda-Mitketu - ponavljam - nije još dostavljen ni Koncept PP CG, a nekmoli Nacrt - onda je za očekivati da će se gospođa Jelušić ozbiljno zabrinuti - za razliku od gazda Mitketa, koji je “uvek ‘ladan k’o špricer, uvek opasno tih”. Da ne pominjem tzv. prethodno učešće javnosti - što će reći da je gazda-Mitke u zakonskoj obavezi da stručno ocijeni i dobro zategne Koncept PP (kad ga konačno dobije) - te da nam pruži Koncept PP na uvid i pozove nas da komentarišemo. Pa dok se obrade komentari, pa onda Nacrt, pa javna rasprava...

***

Podsjetiću vas da je 27. juna davne 2008. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (SL 40/2008) - što će reći da je tada, između ostaloga, u Krivični zakonik - pod naslovom: Građenje objekta bez građevinske dozvole - dodat Član 326a koji glasi: “Ko protivno propisima o izgradnji objekata, planiranju i uređenju prostora započne (Započne! - molim vas - op.a.) građenje objekta bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, ili gradi objekat suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli i tehničkoj dokumentaciji ili odluci nadležnog organa o zabrani građenja, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

Zakonom pak o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji je stupio na snagu 17. jula 2018. godine (SL 49/2018) - Član 326a je osuđen na nužne izmjene - koje se ipak nijesu ticale njegove suštine. Naime, 6. oktobra 2017. godine stupio je na snagu (novi) Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata (SL 64/2017) - što će reći da je Član 326a usklađen sa (novim) Zakonom, te da je zasjao pod novim naslovom - Građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje - i sada glasi: “Ko protivno propisima o planiranju prostora i izgradnji objekata započne građenje objekta bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije za građenje ili gradi objekat suprotno revidovanom glavnom projektu ili odluci nadležnog organa o zabrani građenja, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina” - molim lijepo.

A znam(o) i da postoji osnovana sumnja da je gazda-Mitke gradio objekat u Budvi (Komoševina) bez prethodno pribavljene građevinske dozvole - odnosno bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije za građenje - a znam(o) i da je više nego uporni i vrlo prilježni Milovac (MANS) ustanovio “da je porodica ministra Mitrovića izvodila radove na objektu u Budvi u periodu” - pazite sad: “nakon 2008. godine” - što se ne kosi sa informacijom koju smo dobili sredinom maja tekuće godine upravo od gazda-Mitketa - da on taj objekat gradi “oko 30 godina” - ili, drugim riječima, da je započeo građenje nelegalnog objekta u Komoševini prije 2008. godine, tako da...

Nije jasno, definitivno, da li osoba koja je započela građenje nelegalnog objekta prije 2008. godine u obavezi da ga završi - prije nego li podnese molbu za legalizaciju. Da li je moguće, drugim riječima, legalizovani nezavršeni objekat?

Gazda-Mitke je, šalu na stranu, naš ministar - nemamo drugoga, rezervnoga ministra - i zato moramo pomagati gazda-Mitketu (i moramo ga voljeti).

***

Prvi (u originalu stoji - PRVI) konsultativni sastanak u okviru aktivnosti koje se preduzimaju - ma što to značilo - u procesu izrade Koncepta PP CG - održan je u gazda-Mitketovim dvorima (u tzv. multimedijalnoj sali - u prizemlju), tj. u zgradi Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu, za sad), u pretprošli utorak, 24. novembra. Tema je bio saobraćaj.

Od neke teme se moralo početi - a zašto se počelo baš od saobraćaja? - zašto se nije počelo od početka, na primjer? - od nečega što bismo mogli nazvati prezentacijom generalnog predkoncepta ako-bog-da-a-daće PP CG? - ili od prezentacije metodologije? - to ne znam(o).

U međuvremenu je održan i DRUGI konsultativni sastanak - 29. novembra, u prošli ponedjeljak - i TREĆI konsultativni sastanak - 2. decembra, u prošli četvrtak - ali o tim sastancima više u narednom broju...

Bonus video: