Kolašinska predstava na teatarskom festivalu "Dani Jurislava Korenića" u Sarajevu

„Ifigenija“ u takmičarskoj konkurenciji sa respektabilnim pozorišnim kućama

„Sve što smo od osnivanja zaželjeli jeste da nas makar jedan ozbiljan pozorišni festival prepozna. Nije se to desilo ni sa jednim u našoj zemlji, naravno“, piše na stranici Korifej teatra

1115 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave, Foto: Korifej teatar
Iz predstave, Foto: Korifej teatar

Predstava „Ifigenija“, u produkciji Centra za kulturu Kolašin sa koproducentima NVO “Korifej teatar” iz tog grada i bjelopoljskim Centrom za kulturu, biće igrana na teatarskom festivalu "Dani Jurislava Korenića" u Kamernom teatru 55 u Sarajevu 18. decembra. Ta komad je u takmičarskoj konkurenciji sa vrlo respektabilnim pozorišnim kućama.

„Sve što smo od osnivanja zaželjeli jeste da nas makar jedan ozbiljan pozorišni festival prepozna. Nije se to desilo ni sa jednim u našoj zemlji, naravno“, piše na Facebook stranici Korifej teatra.

Predstava „Ifigenija“, koju je režirao Zoran Rakočević, u aprilu je premijerno izvedena u kolašinskom Centru za kulturu.

U tom komadu igraju Anđelija Rondović, Jelena Đukić, Đorđije Tatić, Petar Novaković i Moamer Kasumović, te studenti glume na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja u klasi profesora Branimira Popovića, Una Lučić i Ognjen Sekulić. Dio glumačkog tima je i muzičar Bojan Peko Minić koji je i autor muzike, dok predprodukciju potpisuje Jelena Šoškić.

Komad je rađen po Euripidovoj „Ifigeniji u Aulidi“. Rakočević je ranije kazao Euripidovo djelo aktuelno i dvije i po hiljade godina od njegovog rođenja, te da kao takvo traje, dobijajući nanovo drugačija tumačenja, aktuelizaciju i fokus. „Ifigenija“ , kako je rečenio, je komad ljudske katastrofe.

“U koncentraciji vlasti za koju se trpi i pati, Euripid nam kazuje da su ljudske žrtve za najveće društvene ideale časnije od prihvatanja ograničene slobode. Mi u tom neizbježnom storiju tragamo za današnjim čovjekom koji je opsjednut duhovima skoro pa arhetipskog neoliberalnog diskursa, gdje se, kao grčki junak, batrga između diktata obezljuđene moći i kontrole s jedne, i potisnute emotivne, tople, ljudske, pa i bolne istine života, s druge strane. Današnju Ifigeniju ne ubija proročanstvo, kako to možemo isprve shvatiti, već otupljela i obesmišljena ljudska priroda“.

Prema Rakočevićevim riječima, predstava se bavi „jednom klasom ljudi, koji su u tolikom posjedovanju moći da su zaboravili da su ljudi“.

„Bavićimo se načinom na koji oni funkcionišu jedni sa drugima, koliko su obezbijeđeni, koliko su njihove emocije otupile i koliko su apsolutno nesposobni za bilo šta osim za usmjeravanje te moći, za bavljenje nekim višim stvarima, politikom ili bilo čime što je van prostog, normalnog, ljudskog življenja i porodičnog konteksta. Koliko su ti ljudi sposobni da vole, da održe porodicu na okupu, da imaju, njeguju i upute svoje dijete. Taj kontekst je kod nas veoma aktuelan, a to je moguće prikazati u ovom sižeu koji Euripid nudi”, kazao je ranije reditelj.

“Ifigenija” je, tvrde producenti, „najznačajnija predstava nastala u Kolašinu, po mnogim profesionalnim mjerilima“. Predstavu sufinansira Ministarstvo kulture Crne Gore preko konkursa za razvoj kulture na sjeveru za 2020.godinu. Finsijsku podršku pružili su i Opština i Turistička organizacija Kolašin, kao i i nekoliko sponzora, osvjedočenih prijatelja kolašinske stvaralačke energije.