Izgradnja svijeta sa periferije

Predavanje Tjaše Pogačar biće održano u sklopu zajedničkog programa Centra savremene umjetnosti i Instituta za savremenu umjetnost

2845 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Lawrence Lek
Foto: Lawrence Lek

Predavanje slovenačke kuratorke savremene umjetnosti, suosnivačice i urednice žurnala za teoriju i fikciju ŠUM, Tjaše Pogačar, biće upriličeno u srijedu u Podgorici, u 19 časova u dvorcu Petrovića.

Predavanje pod nazivom "Izgradnja svijeta sa periferije" organizuju Centar savremene umjetnosti Crne Gore i nevladino udruženje Institut za savremenu umjetnost, u sklopu zajedničkog programa povećenog mladim umjetnicima.

Tjaša Pogačar je nezavisna kustoskinja savremene umjetnosti i suosnivačica i glavna urednica ŠUM-a, ljubljanskog časopisa i platforme za umjetnost i teoriju-fikciju. Sarađivala je sa Muzejom savremene umjetnosti Metelkova, galerijom Škuc i Aksioma Project Space-om; kurirala je samostalne i grupne izložbe i sarađivala sa mlađom generacijom umjetnika. Takođe je kustoskinja 34. Ljubljanskog grafičkog bijenala.

"U 2019/20 bila je kustoskinja dva izdanja IFCA - Međunarodnog festivala kompjuterske umjetnosti u Mariboru pod nazivom Automatizovane ekologije i infrastrukturni kompleks: izmijenjena Zemlja fokusirana na pitanja koja proizilaze iz preplitanja tehnologije i planetarne ekologije", navodi se u saopštenju.

Pogačar radi i kao kustoskinja i producentkinja intermedijalne umjetnosti na Institutu Projekt Atol u Ljubljani.

Bonus video: