Počele probe za predstavu "Predsjednice"

Premijera komada koji režira Radmila Vojvodić najavljena je za 4. mart

1661 pregleda 0 komentar(a)
Probe za predstavu "Predsjednice", Foto: Vladimir Martinović
Probe za predstavu "Predsjednice", Foto: Vladimir Martinović

Probe za predstavu “Predsjednice”, prema tekstu Venera Švaba, u režiji crnogorske rediteljke Radmile Vojvodić, počele su u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, saopšteno je iz te teatarske kuće.

Junakinje ove drame su tri žene sa margine, tri čistačice u raspričanoj ženskoj utakmici snivanja srećnijeg života, kaže Vojvodić. Tako glumačku podjelu nove produkcije Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” čine: Jelena Laban, Nada Vukčević i Ana Vučković.

"Malograđanski podanički mentalitet i simuliranje identiteta, okoštala misaonost u međusobnom nametanju osjećanja krivice; recidivi estradizirane i tabloidizirane stvarnosti, nova religioznost… Tu su, u takvom kolopletu svakidašnjice i njihove srećnice - dvojnice - one kojima se u životu nadaju", istakla je Vojvodić.

Rediteljka dodaje da je razmjena ljudskosti nemoguća, pa drama njihove beznadežnosti sna o sreći vodi u nasilje.

"Verner Švab podastire pred nas tekst u kome je, rekla bih, i tragički potresen i urnebesno zasmijan u zapitanosti nad idejom humanosti. I komad itekako može pulsirati aktuelnošću svakidašnjice koju živimo. Uz to, primijetimo li da je danas žena metafora promjena u društvu, cinizam nas još više preplavljuje", objašnjava ona.

Pored režije, Vojvodić potpisuje i adaptaciju i vizuelni identitet. Za scenografiju je zadužena Marija Kalabić, kompozitorka je Nina Perović, a asistentkinja režije Stela Mišković.

Iako je prva faza procesa u toku, druga faza proba za predstavu „Predsjednice“ biće realizovana u februaru, a premijera je najavljena za 4. mart 2022. godine.

"Kako doseći i ozbiljno, i podrugljivo, i zabavno i smišljenu diverziju ove poetike apsurda, iznad svega smo na tom zadatku u procesu stvaranja predstave", zaključila je rediteljka Radmila Vojvodić.

Bonus video: