Ukoliko idete na samo jedno putovanje u 2022. – neka to bude ovdje

Koliko god da ste izbirljivi kada su u pitanju putovanja – postoji jedan grad koji bi u 2022. definitivno trebalo da stavite na svoju destinacijsku mapu (i definitivno je idealan izbor za „workcation“) i nalazi se bliže nego što biste pomislili.

16288 pregleda 0 komentar(a)
Foto: #EPK
Foto: #EPK

Posljednje dvije godine značajno su promijenile naše živote u svim aspektima – kako radimo, kako izvršavamo svakodnevne obaveze, ali i to kako putujemo.

Usljed toga, ljudi se sve rijeđe odlučuju na putovanja, pažljivije biraju destinacije, a sve je popularnija opcija „workcation“, odnosno obilaženja željenih lokacija odakle se radi remote, bez uzimanja godišnjeg, a uživajući u svemu lijepom što odmor može da pruži.

Koliko god da ste izbirljivi kada su u pitanju putovanja – postoji jedan grad koji bi u 2022. definitivno trebalo da stavite na svoju destinacijsku mapu (i definitivno je idealan izbor za „workcation“) i nalazi se bliže nego što biste pomislili. Vjerujte našoj procijeni, ali i Evropskoj komisiji, koja ga je odabrala za Evropsku prijestonicu kulture. U pitanju je, naravno, Novi Sad, centar kulture čitavog regiona.

Novi Sad – Evropska prestonica kulture:

Iako ne postoji pogrešno vrijeme da se posjeti Novi Sad, posebno u 2022. godini, kada će vas svakodnevno očekivati brojni kulturni sadržaji, ali ukoliko birate kada je najbolje – Zenit je 13. januara, kada se dešava svečano otvaranje godine titule Evropske prestonice kulture. Organizatori najavljuju program koji će pomijeriti sve granice i događaje na više od 40 lokacija, gdje apsolutno svako može pronaći nešto za sebe.

#EPK
foto: #EPK
#EPK
foto: #EPK

Tokom svečanog otvaranja biće održana predstava „Zeniteum :: 2022“, slovenačkog avangardnog reditelja Dragana Živadinova, čije će glavne „zvezde“ biti naučnici Mileva Marić Ajnštajn i Milutin Milanković, kojim će se baviti i izložba „Vreme i vaseljena“, umetnika dr Dušana Jovovića.

Chrystabell
foto: Chrystabell

U Novom Sadu 13. januara čekaju vas i nastupi jednog od najboljih klarinetista na svijetu, Andreasa Ottensamera, kao i kraljice fada i dobitnice Zlatnog globusa, Carminho, potom elektronski sastav Morcheeba, jedan od najpoznatijih finskih muzičara Jimi Tenor, kao i čuveni francuski cover bend Nouvelle Vague, američka pevačica Chrysta Bell i jedan od najpopularnijih regionalnih umetnika, hrvatski muzičar Damir Urban. Tu nije kraj - Josipa Lisac, Matija Dedić, Rudimental DJ, Bojana Vunturišević, Bilja Kristić i Bistrik Orkestar – svako od njih nastupiće na jedinstvenim lokacijama specijalno pripremljenim za Evropsku prijestonicu kulture.

Josipa Lisac
foto: Josipa Lisac

A ukoliko još uvijek tražite gdje biste mogli za doček 2022. i u tom slučaju ovo je idealna destinacija za vas - 31. decembra Novi Sad će biti simbolično osvijetljen programom inspirisanim likom i djelom velikog naučnika koji je osvijetlio čitav svijet – Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada. U 20:22 časa, kod mosta Duga, biće premijerno izveden dio predstave „Tesla, izumetnik“, reditelja Nebojše Bradića, u čije će izvođenje biti uključena i publika, a čeka vas i otvaranje Tesline svetlosne galerije, svetlosni spektakl u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, gdje će se predstaviti neki od najznačajnijih umjetnika iz oblasti svjetlosnih umjetničkih instalacija i performansa.

Nouvell Vague photo Rod Maurice
foto: Nouvell Vague photo Rod Maurice

Osim toga, pod svjetlosnim instalacijama nastupaće i tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople, austrijski trio Elektro Guzzi, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski DJ sastav Noise Destruction

Carminho
foto: Carminho

Novi Sad je grad u kom je Doček jedinstvena proslava koja slavi dvije Nove godine, dva računanja vremena, dva pisma i dvije umetnosti i kao takav proglašen je za jedan od najboljih evropskih trend brendova u oblasti kulture, a svim prisutnima pružiće jedinstven doživljaj i kulturne delicije na svakom koraku.

#EPK
foto: #EPK
#EPK
foto: #EPK

Program za 2022. godinu možete pogledati na zvaničnom sajtu Novi Sad – Evropska prijestonica kulture.