Posjetioci će moći da prošetaju kroz praistoriju

Projekat “Zanimljivi muzeji”, pod pokroviteljstvom EU, u fokus stavlja posjetiteljsko-istraživački centar u Petrovićima, u blizini Crvene stijene

2757 pregleda 0 komentar(a)
Crvena stijena, Foto: Trentu.ca
Crvena stijena, Foto: Trentu.ca

Da muzeji ne moraju biti samo zatvorene kutije, uglavnom nezanimljive mladim generacijama, pokazano je u okviru projekta “Zanimljivi muzeji” koji su, pod pokroviteljstvom Evropske unije, realizovali Udruženja “Link” iz Mostara, Narodni muzej Crne Gore, Javna ustanova Muzeji i galerije Nikšić i Opština Jablanica.

”Ovim projektom smo unaprijedili ne samo promociju, nego i načine razmišljanja, jer smo kroz razne radionice koje smo radili upoznali naše mlade članove šta predstavljaju arheološka nalazišta u Crnoj Gori”, kazao je Ivan Vukmirović, pomoćnik direktora za opšte poslove u Narodnom muzeju Crne Gore u okviru okruglog stola “Zanimljivi muzeji - postignuća i naredni koraci”.

Fokus projekta, kada je Nikšić u pitanju, bila je arheološka zbirka Crvene stijene, koja je zaštićeno dobro i broji oko 18.500 eksponata, kao i posjetiteljsko-istraživački centar u Petrovićima, u blizini Crvene stijene. Zahvaljujući virtuelnoj realnosti, posjetioci će imati priliku da prošetaju kroz praistoriju, a to će, kako je istakla koordinatorka projekta, Jelena Đukanović, biti i odlična podloga za razvoj kulturnog turizma.

”Tako će na jedan zanimljivi način biti interpretiran život čovjeka i razvoj ljudske zajednice unazad 150.000 godina. Vrlo je teško da posjetilac može to da shvati gledajući samo muzejski predmet. Kroz ovaj narativ koji smo napravili, i kroz virtuelnu realnost, to će sada biti moguće i daleko lakše i prijemčivije za sve populacije, od predškolskog uzrasta do profesionalaca. Centar u Petrovićima biće veza turizma i arheologije”, kazala je Đukanović.

Crvena stijena
foto: Narodni Muzej Crne Gore

U okviru projekta je treći objekat u okviru posjetilačkog centra u Petrovićima adaptiran i prilagođen novom konceptu, gdje će posjetioci na edukativno-zabavan način moći da uče o praistoriji i arheološkom nalazištu Crvena stijena, dok će u nikšićkom Muzeju, kada bude završena njegova rekonstrukcija, aerheološka zbirka biti predstavljena na jedan nov, zanimljivi način.

”Krenuli smo jednim putem da naše muzeje, koji su uglavnom zastarjelog koncepta, da ih preradimo na jedan zanimljivi način i to smo ovim projektom i uspjeli. Pored toga što je koncept muzeja takav da čuva, prezentuje, obrađuje i opisuje zbirke i predmete koji se u njima čuvaju, zahvaljujući ovom projektu muzejske zbirke, i uopšte sadržaji, biće predstavljeni na zanimljiv način”, istakla je Đukanović.

Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja “Link” iz Mostara, kazala je da se saradnja sa Narodnim muzejem Crne Gore pokazala veoma uspješnom, tako da će istu nastaviti, nadaju se, kroz projekat “Zanimljljivi muzeji 2” kojim će aplicirati kod evropskih fondova.

”Dosta toga smo tokom projekta naučili i došli do nekih novih saznanja da je definitivno potrebno dalje raditi na modernizaciji muzeja u skladu sa najnovijim trendovima. Muzeji kao dio kulturne baštine imaju prioritet, tako da će to vjerovatno biti jedan od naših novih projekata. Fokus će biti upravo na modernizaciji i jačanju kapaciteta muzeja, kao i širenju partnerske mreže muzeja i uvezivanja u turističku ponudu. Cilj je da oni postanu prepoznaljivi, kada je u pitanju turistička ponuda, i samim tim prepoznatljivost Crne Gore kao turističke destinacije”, poručila je Gekić.

Bonus video: