Festival posvećen poeziji

Zimski salon knjige “Booka” večeras će u Podgorici svečano otvoriti bosansko-hercegovački književnik Ibrahim Spahić

679 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Ovogodišnje, 13. izdanje Zimskog salona knjige “Booka” biće svečano otvoreno večeras u tržnom centru Mall of Montenegro i trajaće do 31. decembra, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije. Bosansko-hercegovački književnik i pjesnik, osnivač i direktor internacionalnog festivala “Sarajevska zima”, Ibrahim Spahić, otvoriće manifestaciju večeras u 20 časova.

Urednica Zimskog salona, Jelena Krsmanović, naglasila je da je festival ove godine posvećen poeziji i dodala da će, tokom trajanja Salona, određena izdanja domaćih i regionalnih izdavača biti na popustu.

”Ako imamo u vidu da je poezija najstariji oblik umjetničkog izražavanja, nastala kad i sami jezik, postavlja se pitanje gdje je danas njeno mjesto, čemu služi i može li opstati. Pozvani smo da je čuvamo u njenom izvornom obliku, ali i da pratimo njen preobražaj. Tim povodom gosti salona će biti pjesnici, a svakog dana ćemo imati priliku da čujemo poeziju koju će govoriti i autori i mladi recitatori, ali i svi kojima je poezija sastavni dio života i/ili profesije, ljubitelji metrike, stiha i jezičke akrobacije”, najavila je Krsmanović ispred izdavačke kuće “Nova knjiga” koja je i organizator događaja, uz podršku Ministarstava prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Krsmanović je podsjetila da se danas živi brzim i dinamičnim načinom života, pa je stoga vrijeme odlučujuće.

”Kompromisa nema, sve mora da bude sad i odmah. Tom načinu života doprinosi internet, mobilni uređaji, prenošenje i primanje informacija u djeliću sekunde. Vrijeme je kada marketing prodaje proizvod, a proizvodu je sve kraći vijek trajanja”, ističe ona i naglašava da je zato neophodno organizovati događaje u čast knjige i književnog djela.

Nakon otvaranja Salona večeras će biti upriličen i razgovor sa Spahićem u okviru kojeg će publika biti u prilici da se upozna sa njegovim, ali i stvaralaštvom i aktuelnim dešavanjima na književnoj i kulturnoj sceni u Bosni i Hercegovini. Spahić je i predsjednik Međunarodnog centra za mir i predsjednik programskog savjeta Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu.

”Iz Beograda nam dolazi pjesnik i kritičar, Saša Radojčić, autor više pjesničkih zbirki i knjiga teoretsko-kritičkog karaktera. Radojčić je takođe prevodilac savremene poezije i dobitnik velikog broja nagrada. Ove godine Radojčić je dobio nagradu ‘Desanka Maksimović’ za ukupan doprinos srpskoj pojeziji i ‘Zmajevu nagradu’ Matice srpske povodom njegove zbirke ‘To mora da sam takođe ja’ u izadnju Arhipelaga. Domaći autori koje će Salon ugostiti su: Bećir Vukovi, Nataša Lalatović, Jelena Bojović. U saradnji sa Festivalom mladih recitatora, biće upriličen program za najmlađu publiku, a gošća tog programa je pjesnikinja Milica Bakrač”, najavila je portparolka Nove knjige i pozvala sve da posjete ovu manifestaciju.

Bonus video: