“Živi i zdravi” podržan na konkursu Filmskog centra Slovenije

Marinovićev projekat okuplja Crnu Goru, Češku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, a realizovan je u saradnji sa manjinskim koproducentima „Analog Vision“ (Češka), „Kinorama“ (Hrvatska), „Sense Production“ (Srbija) i „Krug Film“ (Sjeverna Makedonija)

1207 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Igor Mitrić
Foto: Igor Mitrić

Crnogorska većinska koprodukcija “Živi i zdravi”, reditelja i scenariste Ivana Marinovića, podržana je na konkursu Filmskog centra Slovenije za dodjelu sredstava za podršku koprodukcijama sa manjinskim slovenačkim udjelom, podijeljeno je na portalu Filmskog centra Crne Gore.

Marinovićev projekat okuplja Crnu Goru, Češku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, a realizovan je u saradnji sa manjinskim koproducentima „Analog Vision“ (Češka), „Kinorama“ (Hrvatska), „Sense Production“ (Srbija) i „Krug Film“ (Sjeverna Makedonija).

U sinopsisu za film producenti navode: „Dva dana prije vjenčanja mlada odlučuje da ne želi da se uda. A sve je spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti isfetani. Za oca porodice Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova i stroga priroda će natjerati mladence da se svadba ipak desi. A sjutradan neka se razilaze ako treba. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu Luštica, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu“.

“Živi i zdravi” je podržan od Filmskog centra Crne Gore za razvoj scenarija, razvoj projekta i proizvodnju.

"Film je podržan i od strane Eurimaža, Filmske agencije Sjeverne Makedonije, Češkog filmskog fonda, Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Takođe, film je dobio podršku za razvoj od strane potprograma MEDIA Kreativne Evrope, kao i od mreže SEE Cinema Network. Podsjećamo i na nagradu Krzystof Kieslowski na ScriptEast programu za razvoj scenarija u Kanu 2019. godine, kao i nagradu za izvrsnost na Cinelink koprodukcionom marketu u Sarajevu iste godine", stoji na sajtu FCCG-a.

Bonus video: