Mićović dobitnik nagrade Miroslavljevo jevanđelje

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje biće uručena Milutinu Mićoviću u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju

14026 pregleda 27 komentar(a)
Milutin Mićović, Foto: MPNKS
Milutin Mićović, Foto: MPNKS

Nagradu Miroslavovo jevanđelje za 2021. godinu dobio je Milutin Mićović, za knjigu "Luče u tami Crne Gore".

Tu odluku donio je žiri u sastavu Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, Radoje Femić i Miomir Đurišić.

U obrazloženju žirija se navodi da je Mićović ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja.

"Posebno se ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije. Milutin Mićović je zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije, u odnosu na koje treba izdvojiti Antologiju savremenog srpskog pjesništva "Iz veka u vek", Moskva 2003. godine. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada: "Marko Miljanov", "Miodrag Ćupić", međunarodne nagrade "Portile poezie" ("Vrata poezije"), "Orden V.V. Bolotova", posebnog priznanja Saveza pisaca Rusije i drugih nagrada. Predsjednik je Književnog društva "Njegoš" i urednik kulturne manifestacije "Dani Njegoševi", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Dodaje se da je centralna tema nagrađene knjige predstavlja pitanje istorijske sudbine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na značaj i važnost njegoševske tradicije u formiranju duhovnog identiteta Crne Gore.

"Za Mićovića, Njegoš je u nama uvijek prisutan, kako svojim rođenjem, tako i svojim stradanjem koje ga je rodilo i u malo godina sagorelo. Za Milutina Mićovića Njegoš je zasigurno "pjesnik najsnažnijeg ontološkog temelja među slovenskim pjesnicima". U tom smislu za Mićovića Njegoš postaje "izdvojena figura naše kulture, zato što je u njegovoj stvaralačkoj egzistenciji postala vidljiva drama, ne samo jednog uzvišenog, mučeničkog života, koji je krenuo od iskona, nego i drama jednog plemena koje je krenulo da očuva svoje čest i ime“. Knjiga "Luče u tami Crne Gore", uz bitne značenjske ravni, ima i prevashodnu prosvetiteljsku ulogu. U brojnim javnim nastupima i tribinama Mićović kritički promišlja savremeni život u Crnoj Gori, političku zbilju u istorijskoj vertikali Njegoševog i našeg doba. Žiri je mišljenja da djelo Milutina Mićovića "Luče u tami Crne Gore" na najbolji način izražava suštinu nagrade Miroslavljevo jevanđelje, budući da baštini duhovnost naše nacionalne kulture", navodi se u saopštenju.

Za nagradu Miroslavljevo jevanđelje ove godine dostavljeno je devetnaest predloga, a žiri je na užu listu izdvojio sledeća djela: "Luče u tami Crne Gore" autora Milutina Mićovića; "Nedospev" autora Bećira Vukovića; "Pepeo" autora Radomira Uljarevića; "Krvava katedra" autora Ilije Lakušića; "Ljepota robijanja" autora Novice Đurića; "Vrijeme riječi: Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine" autora Milice Kralj i Aleksandra Ćukovića i "Sirene za uzbunu" autora Nikole Nikolića.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje biće uručena Milutinu Mićoviću u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.