Za "Otapanje vladara" Ivana Salatića 155.000 eura

Filmski projekat crnogorskog reditelja jedan je od deset koji su dobili novčanu podršku u Italiji, a inspirisan je crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu

3984 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filmski Centar Crne Gore
Ilustracija, Foto: Filmski Centar Crne Gore

Potencijal filmskog projekta "Otapanje vladara"/"Melting of the Ruler" crnogorskog reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma, ponovo je prepoznat, ovoga puta na konkursu Ministarstva kulture Italije koje mu je dodijelilo novčanu podršku u iznosu od 155.500 eura.

"Otapanje vladara" jedan je od deset projekata koje je podržalo italijansko Ministarstvo kulture, navodi se u saopštenju Filmskog centra Crne Gore.

U pitanju je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu, piše u opisu. "Otapanje vladara" je, dodaju, film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o "plemenitom divljaku" i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom.

Producenti su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica, a nakon izuzetno uspješnog debitantskog dugometražnog igranog filma "Ti imaš noć", ovo je drugi Salatićev film koji je trenutno u fazi razvoja.

Projekat je prethodno dobio podršku na konkursu Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra.

Bonus video: