Održana promocija knjige Vladana Žugića

U publici su, pored brojnih prijatelja i kolega bili i političari, Duško Marković (DPS), Raško Konjević (SDP), Ranko Krivokapić (SDP), Predrag Bulatović (DF) i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, a koji su, kako je primijetila izvršna urednica ND Vijesti i Žugićeva dugogodišnja koleginica, Vujačić, i akteri knjige “Ko vas šiša”

29353 pregleda 195 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2022. 19:48h

Promocija knjige dugogodišnjeg novinara, urednika i kolumniste ND Vijesti, Vladana Žugića “Ko vas šiša” održana je danas u hotelu Cue u Podgorici, a o njoj su pored autora govorili i osnivač ND Vijesti i kolumnista Željko Ivanović, urednik i književnik Balša Brković, dok je moderator bila Nina Vujačić, izvršna urednica dnevnog lista Vijesti.

U publici su, pored brojnih prijatelja i kolega bili i političari, Duško Marković (DPS), Raško Konjević (SDP), Ranko Krivokapić (SDP), Predrag Bulatović (DF) i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, a koji su, kako je primijetila izvršna urednica ND Vijesti i Žugićeva dugogodišnja koleginica, Vujačić, i akteri knjige “Ko vas šiša”.

“Kada se baviš knjigama cijelog života kao ja, kada imaš u rukama knjigu, a ispred tebe sjede njeni akteri to je veoma zanimljivo. Vlado je lijepo koncipirao svoju knjigu, ali čim sam vidjela koricu nasmijala sam se, jer sam vidjela Žugu koji odlazi niz hodnik redakcije i svima nam kaže ‘ko vas šiša’. U brojnim raspravama gdje nismo uvijek bili saglasni, Žuga je znao da se tako odsječno okrene i kaže drugim riječima ‘ko vas šiša'”, ispričala je Vujačić.

Ko vas šiša
foto: Luka Zeković

“On u ovoj svojoj knjizi našeg apatičnog, letargičnog i zamorenog čitaoca kako ga i sam naziva, pokušao da svojim kolumnama, novinarskim tekstovima i portretima probudi i podstakne na razmišljanje i stavi do znanja da on u stvari ima najveću moć. Kada uđe u kabinu i ima glasački listić u ruci, može najbolje i najsnažnije da odluči i poruči svima - ko vas šiša”, dodala je ona, zaključujući da je Žugić u tome uspio i podstakao čitaoce na akciju.

Kako je kazala, godine uvijek počinju januarom, neke kao ova nažalost Omikronom, a u Vijestima su je počeli promocijom Žugićeve knjige nimalo slučajno, je ove godine redakcija proslavlja četvrt vijeka postojanja.

Ko vas šiša
foto: Luka Zeković

Ivanović, najavljen kao Žugićev kolega, kolumnista i “lovac na zmajeve”, za opis knjige izabrao je, kako je sam kazao stilsku vježbu.

“Ne bih da budem prorok, iako sam bio svjedok, ne bih da budem Di Kej nacionale iako volim i ja evre no trpim. NIje ogledalo krivo onome ko se prepozna kao vojvoda tuđe vojske ili ko to radi Milu o glavi, ako ne Putin iz Mojkovca. DPS još sanja zato što ne vidi brvno u oku svom, ali vidi trn u oku Dritanovom, koji je na raskrsnici između onih koje Rusija brani, a Srbija hrani i drugih koje vodi mandatar i deset zapovjesti. Imaju i treći, Rafet, Marija i Cungu koji čitav život rade za DPS, ja bih dodao Ranka i SDP, ali Vlado nije. ‘Alo Aco ovdje Milo, luk je zasađen da ti javim kako se ne bi sjekirao u dalekom Luksemburgu. Ko se boji DPS-a još, kada svi vide da mu je lider evropski Mugabe. Ranko nije Milo, Krivokapić nije Kurti, Filip se odmrzava, dok je Lindzi Von naše vlasti ostavila zaostavštinu koju ćemo početi da saniramo tek kada vidimo bijeli dim iz DPS-a. Ko to tamo pjeva, pitaju se u EU, nakon što ih je Milo opisao kao naivnu udavaču, a oni mu iz Brisela ironično poslali čokoladu. Makron nas je predao Putinu, pa bi Vučić da nas pelcuje, tako bi sigurno stekli imunitet krda. U ime partije i crkve, amin. Pardon, ko vas šiša”, ispričao je Ivanović koristeći naslove Žugićevih kolumni.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

Brković, koji je pisao i predgovor za Žugićevu knjigu na promociji je istakao da mu je drago što je sve prisutne okupio ovako lijep povod.

“Uvijek je lijepo kada dobijemo knjigu, jer ja i dalje vjerujem da je ovo kultura knjige, bez obzira koliko neke stvari mogu da izgledaju drugačije. Ova knjiga je po svim kriterijumima dobre proze sjajna. Ima gomilu likova i to vrlo živopisnih i mnogo preokreta, što je dobro za jednu knjigu”, pojasnio je Brković.

Brković
Brkovićfoto: Luka Zeković

“Ovo je vrijeme plitkih senzacija i jeftinih trikova: medijska civilizacija pliva u laži. Jer, prije ili kasnije neko shvati: nije važno što je istinito, već što je - atraktivno. U toj vrsti socijalne i psihološke perverzije novinarstvo je jedna od profesija koja najtemeljnije strada. One koje nazivaju novinarima samo su sveštenička kasta svijeta postistina. Zato je takvih, pravih novinara sve manje. Vlado Žugić je jedan od rijetkih preostalih”, dio je predgovora Brkovića koji je književnik pročitao i u okviru promocije.

“Poslije ovoga što su rekli Nina, Balša i Željko, ne smijem sebe da pogledam u ogledalu, morao bih da pribjegnem samokritici”, našalio se Žugić.

“Kada sam počeo da pišem ove kolumne sjetio sam se jednog razgovora koji sam imao 2016. godine, nakon mog ozbiljnog zdravstvenog problema. Nazvao me je profesor Perović, ne sjećam se koja je kolumna bila u pitanju, ali mi je u njegovom stilu kazao: ‘Ostavili bi te I mnogo prije bez pola srca da smo znali da ćeš ovako dobro da pišeš’. Odgovorio sam mu, za ovakav posao što manje srca to bolje”, prisjetio se Žugić.

On je iskoristio priliku da se zahvali i Daliborki Uljarević izvršnoj direktorici Centra za građansko obrazovanje koja je bila među prisutnima na promociji I Mihailu Jovoviću, bivšem glavnom uredniku Vijesti, kojeg je korona spriječila da se nađe u publici.

“Dobra praksa nalaže da vaše tekstove prije nego što se objave, uvijek pogleda neko drugi, jer dvije ili tri glave su pametnije od jedne. Jovo je moj dugogodišnji prijatelj sa bogatim iskustvom i on je čitao moje tekstove, kao i Daliborka sa kojom se dugo poznajem i koju sam negdje imao u vidu ne samo kao prijateljicu, već osobu koja je izmještena iz Vijesti, koja mi neće dozvoliti da budem zarobljenik jednog, iako je ružno poređenje, logora”, pojasnio je autor knjige “Ko vas šiša”.

“Iako crnogorsko društvo boluje od tih pojedinačnih zatvorenih krugova, gdje je razgovor sa istomišljenikom najprijatniji. Ali nije suština pričati sa nekim ko razmišlja na isti način kao i vi, već je suština bavljenja i politikom, i javnom djelatnošću, razgovarati sa nekim ko ne nema isto mišljenje”, dodao je Žugić.

Bonus video: