Novi Sad - Evropska prijestonica kulture

Svečani program može se pratiti putem medija i sajta novisad2022.rs

2410 pregleda 0 komentar(a)
Foto: D. Dedović
Foto: D. Dedović

Novi Sad danas zvanično postaje Evropska prijestonica kulture (EPK) 2022. godine programom “Doček 7530. godine”, koji simbolizuje otvorenost grada, spajajući umjetnost i nauku, dva pisma, dvije nove godine, dva dana i dva računanja vremena.

Prvobitni plan je, zbog pandemije virusa korona, odložen godinu dana, ali će biti svečano otvoren u simbolično vrijeme, 20.22 časova predstavom “Zeniteum: 2022” reditelja Dragana Živadinova na jednom od glavnih gradskih bulevara - ispred Banovine, a u slavu Mileve Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Publika će svečano otvaranje moći da prati i u prenosu uživo na Drugom programu Radio-televizije Srbije i Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, kao i na sajtu novisad2022.rs.

Ceremonija proglašenja Novog Sada Evropskom prijestonicom kulture biće održana prije toga u Srpskom narodnom pozorištu, a gledaoci će moći da je prate uživo, na isti način.

Program u SNP-u će, kroz osam umjetničkih scenskih slika, dočarati osam programskih lukova Evropske prijestonice kulture, i to: “Doček” kao simboličko stapanje ovdašnjih dvojnosti; “Seobe” kao temelj interakcije kultura; “Budućnost Evrope” kao savremeni svijet posmatran očima mladih; “Heroine” kao snagu ženskog stvaralaštva; “Tvrđavu mira”, kao tematizaciju kulture mira i zajedništva; “Dunavsko more”, kao temelj kreativne opsesije izgradnjom mostova između različitih svjetova i našeg svijeta sa prirodom, “Kaleidoskop kulture” kao novu sinergiju različitih umjetnosti i “Drugu? Evropu”, kao izraz svih evropskih alternativnosti.

Otvaranje će obilježiti i nesvakidašnja izložba “Vreme i vaseljena”, u holu Studija M, u 18 časova, kao i koncerti na nekoliko lokacija u gradu. Kao dio programa najavljena je i izložba “People of My City” litvanske fotografkinje Ramone Pigagajte, koja će biti otvorena u Galeriji SULUV kao rezultat saradnje dvije EPK - Novog Sada i Kaunasa, koji sa Ešom nose tu titulu u 2022. godini.

Bonus video: