Mržnja umjesto argumenata

Što se tiče mojih obaveza prema vama, koje ste sami proizveli izvan ugovora, spreman sam da vam izađem u susret, kad popišete svoj neautorizovani rad

3622 pregleda 4 komentar(a)
Spomenik Ljubu Čupiću u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Spomenik Ljubu Čupiću u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Budući da mi je vajar Zatko Glamočak uputio “otvoreno pismo” preko glasila Vijesti, nalazim za shodno da se ukratko oglasim. Preostali prostor, od dvije novinske stranici, koliko pismo zaprema, prepuštam autoru ideje “Heroj na Korzu”, gospodinu M. Radojičiću, na koga je vajar usmjerio sav svoj gnjev i mržnju. Pismo g. Glamočaka, upućeno meni (D.Đ. donatoru spomenika) ‘’Heroj na Korzu’’, počinje ovim riječima:

”Ako je vaš Radojičić ‘idejni tvorac’ zašto ga niste stavili u naš potpisani Ugovor?”

Prvo, ugovor nije “naš” nego Vaš, g. Glamočak! Vi ste “idejni tvorac” ugovora. Napisali ste ga prema svom interesu i nahođenju a da u njemu, od moje strane, nije niti zarez promijenjen. U članu 3, Vašeg ugovora, ste se samoinicijativno obavezali da: “Skulptura neće imati postament kako bi izazvala impresiju da je on (heroj) jedan od nas na korzu”, prema tome sami ste unijeli suštinu osnovne autorizovane ideje, da heroja predstavite kao “šetača”! Lično ste iskazali pohvalu da Heroj bude na Korzu jer je i sam izbor tako ekskluzivnog prostora svojevrstno obilježje, ravno spomeniku! Sumnjali se ste čak, da ćemo se za takvo mjesto izboriti! Stoga ne razumijem što sad zborite? Potpisali smo ugovor uz obostrano poštovanje i sve to prigodno ‘proslavili’ u motelu na Trebjesi uz vidno zadovoljstvo i vaše supruge, o čemu postoje foto dokazi. (Ako fotografije nemate rado ću vam ih poslati da u novinama ne ugrožavamo ničiju privatnost.) Na Radojičićev poziv ste došli u Nikšić, a ne na moj, i on vas je preporučio kao umjetnika spremnog da se prihvati velikog vajarskog izazova, što sam ja prihvatio. Ovim prestaje svaki moj dalji javni dijalog na ovu temu. Zaista nemam riječi za vaše dvije stranice mržnje umjesto argumenata. A što se tiče mojih obaveza prema vama, koje ste sami proizveli izvan ugovora, spreman sam da vam izađem u susret, kad popišete svoj neautorizovani rad.

Dušan Đurović

M. RADOJIČIĆ: “U FUKARE OČI OD SPLAČINE”

P.S. Zahvaljujem gospodinu D. Đuroviću što mi je ustupio prostor da eventualno odgovorim g. Glamočaku, na uvrede i mržnju umjesto argumenata. Želim da adekvatan prostor za odgovor u Artu zadržim te da ostane bez riječi osim za (“P.S.”) jer ne smatram da treba na toliki nesojluk odgovarati istom mjerom. Potrošio je 1.818 riječi ili 11.792 slova da bi dokazao nedokazano. Ne pada mi na pamet toliki trošak! Nemam riječi za takvu ‘akademsku’ pismenost koja prije pripada Škartu nego Artu. Dotični podsjeća, svojim ponašanjem, na one gradske lutalice koji na svoj način obilježavaju tuđi prostor. G.Glamočak u Nikšić nije došao sa bilo kakvom idejom, đe i kako postaviti spomenik (niti je tako nešto ponudio donatoru D. Đuroviću), osim da se naplati kao “izvršilac radova”. Bilo bi svrsishodnije da to, poslije ovoliko argumenata, konačno uvidi! U protivnom ostaće mu prahu svetkovanje... “U fukare oči od splačine!”

(Bez obzira što posjedujem film od nekolio sati i svu e-mail prepisku u vezi sa radom na spomeniku, od faze gline do livenja, neću ih koristiti za ovakvu vrstu obraćanja javnosti, već preko društvenih mreža, pa neka ugledni umjetnik tamo odbrani sebe, boljim argumentima.)

M.R.Š. M.Radojičić Šok

Bonus video: