Poziv umjetnicama za rezidencijalni boravak u Zadru

Program za umjetnice koje djeluju u području vizuelnih umjetnosti biće održan od 3. do 18. maja 2022. godine, a prijave su otvorene do 10. februara

4075 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Rezidencijalni program za umjetnice koje djeluju u području vizuelnih umjetnosti biće održan tokom 14 dana, od 3. do 18. maja 2022. godine u Zadru, u Hrvatskoj, a u okviru projekta "Rise of women in culture in Western Balkans".

Prijave su otvorene do 10. februara, za sve umjetnice koje djeluju u području vizuelnih umjetnosti sa prebivalištem na prostoru Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije ili neke od zemalja Evropske unije, a koje su rođene između 1994. i 2000. godine.

Umjetnička rezidencija predstavlja nastavak projekta "Rise of women in culture in Western Balkans" koji kofinansira Evropska unija, a na teritoriji Crne Gore aktivnosti sprovodi NVO SPES.

"Rezidencijalni program će osigurati prostor i uslove za individualno i kolektivno stvaranje i produkciju umjetničkih djela, razmjenu znanja među mladim umjetnicama i kustoskinjama. Pri završetku rezidencijalnog programa umjetnice će imati priliku da učestvuju u procesu izrade i postavljanja radova u virtuelnu stvarnost korištenjem VR tehnologije. Umjetnička djela nastala tokom rezidencijalnog programa postaće sastavni dio kolektivne izložbe u fizičkoj i virtuelnoj stvarnosti. Tokom dvonedjeljnog rezidencijalnog programa biće održana i panel diskusija čiji će glavni fokus biti na trenutnoj poziciji i ulozi žene na nezavisnoj kulturnoj sceni i u sektoru kreativne i kulturne industrije. Takođe, biće organizovane studijske posjete akterima nezavisne kulturne scene, kulturne i kreativne industrije u Zadarskoj županiji", najavljeno je u saopštenju.

Umjetnički radovi će kasnije biti vraćeni umjetnicama po završetku izložbe, o trošku organizatora programa.

Rezidencija uključuje stipendiju u iznosu od 250 eura bruto iznosa, pokrivene putne troškove, smještaj, prostor i materijal za rad...

Više informacija o projektu, uslovima učešća, ali i prijava, mogu se naći na sajtu riseofwomen.net, a za dodatna pitanja zainteresovani se mogu obratiti mejlom artresidency@udrugaprizma.hr.

Bonus video: