"Ime ruže" u stripu

Čuveno djelo Umberta Eka, nakon više od četiri decenije od objavljivanja štampanog izdanja, tri i po decenije od filmske adaptacije i par godina od mini-serije, roman dobija i strip verziju

1502 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo/Novosti
Foto: Promo/Novosti

Jedna od najznačajnijih knjiga 20. vijeka, "Ime ruže" Umberta Eka, uploviće u svijet devete umjetnosti, najavljuje francuski list "Le Monde" ističući da će "Ime ruže" u strip pretočiti Milo Manara.

Više od četiri decenije nakon objavljivanja štampanog izdanja, tri i po decenije od filmske adaptacije u režiji Žan-Žaka Anoa, pa i par godina od mini-serije, roman dobija i stripsku verziju, a tu vijest prenio je strip autor Igort, urednik časopisa "Linus" čiji je januarski broj posvećen upravo Eku, koji bi 5. januara proslavio devedeseti rođendan.

Igort otkriva da je na ovu ideju došla izvršna direktorka kuće "La Nave di Teseo", Elizabeta Sgarbi, koja je objavila najnoviju verziju romana "Ime ruže", obogaćenu skicama i pripremnim bilješkama autora.

Eko
Ekofoto: Promo/Novosti

Igort je otkrio da je za ovu adaptaciju stiglo i odobrenje porodice slavnog italijanskog filozofa i pisca, kao i da je Eko bio poštovalac Manarinog rada.

Table stripa počele su da nastaju praktično odmah, a vrlo brzo priča će biti stavljena i na test javnosti: biće u nastavcima objavljivana u magazinu "Linus" tokom narednih mjeseci, dok će kasnije dobiti i luksuzno integralno izdanje i tako nastaviti svoj život.

Italijanski mediji već su objavili početne kadrove, na osnovu kojih se može osjetiti senzibilitet prvog Ekovog romana u Manarinoj interpretaciji, prenose "Novosti".

Umberto Eko, Ime ruže, Umberto Eko Ime ruže
foto: Promo/Novosti

Djelo "Ime ruže", koje odavno živi na oko 50 svjetskih jezika u više od 60 miliona primjeraka romana prodatih širom svijeta, zaživjeće sada i u formi stripa i to sa potpisom velikana devete umjetnosti.

Bonus video: