Ivana Radovanović učesnica "Terra 2022"

Umjetnički savjet Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra", pored crnogorske vizuelne umjetnice, odabrao je još petoro umjetnika

3720 pregleda 1 komentar(a)
Galerija "Terra", Foto: terra.rs
Galerija "Terra", Foto: terra.rs

Crnogorska vizuelna umjetnica Ivana Radovanović odabrana je da učestvuje na 41. Internacionalnom simpozijumu Terra 2022-Kikinda.

Pored Radovanović, na simpozijumu učestvuju i: Julija Klem iz Njemačke, Bernard Ridiger iz Francuske, Aleksandar Bunčić, Lazar Marković i Bogdan Vukosavljević iz Srbije.

O tome je odlučivao Umjetnički savjet Centra za likovnu i primenjenu umetnost (CLPU) Terra u sastavu: magistar vajarstva, osnivač i direktor CLPU Terra, mr Slobodan Kojić, kustoskinja-istoričarka umetnosti, CLPU Terra Verica Nemet, samostalni likovni kritičar Sava Stepanov, muzejski savjetnik MSUV dr Sanja Kojić Mladenov i akademski vajar, doktorand likovnih umetnosti i viši stručni saradnik na vajarskom odsjeku Akademije umetnosti u Novom Sadu Igor Smiljanić, odabrao je sledeće umetnike koji će učestvovati na ovogodišnjem Internacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti Terra.

Radovanović
Radovanovićfoto: Privatna arhiva

Radovanović je rođena u Crnoj Gori 1983. godine. Diplomirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti 2006. na Cetinju u klasi prof. Pavla Pejovića kod koga je i magistrirala 2009. Završila je doktorske studije 2016. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Dušana Petrovića. Dobitnica je Fulbrajtove stipendije za post-doktorsko istraživanje 2018/19. Samostalno izlaže od 2007. a do sada je ostvarila veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu, od kojih se posebno ističe njeno učešće i predstavljanje Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu u Veneciji - VIVA ARTE VIVA. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i bila je učesnik različitih rezidencijalnih programa širom svijeta. Član je odbora za likovnu umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 2019. godine. Radi kao docent na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a živi i radi u Podgorici.

Bonus video: