U potrazi za tišinom, izgubili smo osjećaj koliko je glasna

Nakon grupnih izložbi u inostranstvu, umjetnica se domaćoj publici predstavlja postavkom “Stvaranje tišine” koja će biti otvorena večeras u 19 časova u Gradskoj galeriji Kotor

5114 pregleda 121 reakcija 0 komentar(a)
Rad “Kiša jednog pjesnika - Mladenu”, Foto: MIKAEOS4
Rad “Kiša jednog pjesnika - Mladenu”, Foto: MIKAEOS4

Samostalna izložba grafika crnogorske umjetnice Ane Lompar biće otvorena danas u 19 časova u Gradskoj galeriji Kotor.

Postavkom “Stvaranje tišine” Lompar će publici predstaviti djela nastala tokom pohađanja magistarskih studija, a tom izložbom i kotorska Gradska galerija započinje, i najavljuje, bogatu izlagačku sezonu.

Izložbu čini oko 20 grafika koje je umjetnica radila u tradicionalnim grafičkim tehnikama (linogravura, suva igla, bakropis, kolografija...), a postavku je obogatila i sa desetak crteža, kaže ona najavljujući svoju izložbu za “Vijesti” i dodaje:

”Radovi su rezultat mog likovno-literarnog istraživačkog rada u sklopu master rada ‘Analiza i uticaj imanentnog na multioriginalnost savremene umjetničke grafike - Stvaranje tišine’ kojim sam se bavila proteklih par godina i kojim sam ujedno okončala magistraturu na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Anke Burić. Izložba ‘Stvaranje tišine’ svojim sadržajem pokazuje moju posvećenost grafičkoj umjetnosti sa željom da kvalitetom doprinesem kulturnom životu Crne Gore i svojim radom aktivno djelujem u toj oblasti”, kaže Lompar.

Ana Lompar
foto: Privatna arhiva

Umjetnica dalje govori i o tome koji je polazni motiv njenih radova, s obzirom na to da su djela međusobno povezana i da se, posmatrajući, može kreirati gradacija priče i inspiracije.

”Djetinjstvom počinjemo, postajemo, pronalazimo svoj pečat kojim ćemo kasnije obilježiti odabrani životni pravac. Tako je i moje djetinjstvo u najranijim sjećanjima predodredilo umjetnost i utemeljilo, tada ne tako jasne stavove, ali ipak vrijedne memorije na kojima se sada oslanja moje likovno izražavanje. U toj memorijskoj mapi kojom se kasnije usmjeravam, likovnost i smisao izražavanja postaju način življenja, smisao postojanja i lični doprinos analizi fenomena tišine u grafičkoj umjetnosti. Tako počinje moje pisanje likovnog sadržaja ‘tabula rase’”, prisjeća se Lompar.

Djelo 'Put' rađeno kombinovanom tehnikom
Djelo "Put" rađeno kombinovanom tehnikom foto: Privatna arhiva

Polaznu tačku pronalazi u djetinjstvu i stasavanju, na različite načine ju je izgradilo Cetinje, a inspiraciju za likovnost i stvaralaštvo uopšte, kaže, nalazi u svakodnevnom životnom sadržaju i onome što ispunjava “obične” dane, a od velike važnosti za nju je i ambijent u kojem stvara.

”Želim da svojim radom izrazim mišljenje, predočim stavove i aktivno učestvujem u kulturi... Veoma mi je značajan i ambijent u kojem stvaram, taj nepregledni prostorni polivalentni kameni fenomen. Cetinje me je izgradilo i u velikoj mjeri uticalo na moju imanentnost. Iz njegove karakteristične simetrije i asimetrije, kamenitosti i smirene prirodne harmonije proizlilazi upravo ta odlučnost za očuvanjem tradicionalnosti uopšte, pa i moje tradicionalnosti u savremenoj umjetničkoj grafici. Na osnovu tog sagledavanja ispoljavam svoju stranu imanencije na grafičkom otisku i tako doprinosim očuvanju tradicije klasičnih grafičkih tehnika, a ujedno i doprinosim njenom osavremenjavanju. Na osnovu toga, smatram da moja povezanost sa ovim izuzetnim geografskim fenomenom doprinosi stvaranju tišine na grafičkom otisku”, priča umjetnica i ujedno objašnjava kako je došlo do “Stvaranja tišine”.

A šta je tišina, prema njenom mišljenju, koliko je rijetka, važna, a nekada i glasna, kaže:

”Tišina je lični doživljaj i terapeutska potreba, kako pojedinaca tako i društva. Svi smo u potrazi za tišinom izgubili osjećaj koliko je ona u stvari glasna. Svi se na neki svojstven način trudimo da joj damo na značaju, međutim… Meni je umjetnost omogućila da tišinu osjetim u jednom vizuelnom kontekstu i da njen sadržaj čujem mnogo glasnije. Jer, tišina je ipak jedan vid misaone komunikacije”, ističe Lompar.

Rad 'Dah' u kombinovanoj tehnici
Rad "Dah" u kombinovanoj tehnicifoto: Privatna arhiva

Pa tako, iako izložba nosi naziv “Stvaranje tišine”, dio njenih radova kao da se može oslušnuti i kao da šapuće sjećanja, trenutke, tajne, živote i život...

”Zahvaljujem na tom slikovitom doživljaju moje likovne namjere. Kako sam i navela, radovi su rezultat, kako likovnog tako i literanog istraživanja kojim sam nastojala iskazati lične stavove i individualne percepcije bazirane na psihološkom aspektu sjećanja i proučavanju ličnih memorija. Upravo su te emocije temelj potrebe za nalaženjem bespredmetnog fenomena tišine”, dodaje ona.

Ana Lompar podsjeća da će postavka u Kotoru biti otvorena do 7. februara, ali otkriva i da će svoja djela prikazati likovnoj publici u drugim crnogorskim gradovima.

”Upućen mi je poziv iz Bijelog Polja i Podgorice za prezentaciju u izlagačkoj 2022. godini. Nadam se da ćemo realizovati saradnju na obostrano zadovoljstvo”, poručuje ona, i ističe da želi da probudi likovnu radoznalost crnogorske publike koju će posjetioci njene samostalne izložbe dopuniti posmatrajući predstavljena djela.

Polaznu tačku pronalazi u djetinjstvu, a inspiraciju u svakodnevnom životnom sadržaju
Polaznu tačku pronalazi u djetinjstvu, a inspiraciju u svakodnevnom životnom sadržaju foto: Privatna arhiva

Ana Lompar je 2021. magistrirala na grafičkom odsjeku na FLU na Cetinju. Osnovne studije na istom programu završila je 2007, takođe na Cetinju, tada pod mentorstvom prof. Jakova Đuričića. Te, 2007. godine, bila je i stipendista za učešće na likovnoj koloniji “Anderson Ranch Art Center” u Aspenu, u Sjedinjenim Američkim Državama, a godinu ranije stipendista za semestar u “School art Contemporary Art” u Pont Avenu u Francuskoj.

Grafičkoj umjetnosti vratiti zasluženu pažnju

Grafike i crteži Ane Lompar u proteklom periodu zapaženi su i u inostranstvu, ali posebno uzbuđenje i radost izaziva predstavljanje domaćoj publici, istakla je.

”Naravno da je samostalna izložba u svojoj državi jedna posebna emocija. Veoma me raduju internacionalne selekcije, međutim, na ovim prostorima takođe ima mnogo talentovanih i stručnih, kako kolega i koleginica, tako i likovnih kritičara koji će, nadam se, posjetiti izložbu i predočiti svoje mišljenje. Pored toga, cilj mi je da naša publika prepozna značaj i vrijednost grafičkog otiska i nadam se da ćemo tako grafičkoj umjetnosti vratiti zasluženu pažnju”, poručuje Lompar.

Njena magistarska izložba privukla je pažnju selektora internacionalnih izložbi u Engleskoj i Ukrajini, pa su segmenti te postavke predstavljeni u okviru dvije izložbe.

Grafika “Conversation”
Grafika “Conversation”foto: Privatna arhiva

Dio radova koji su nastali pod mentorstvom prof. Anke Burić našli su svoje mjesto na izložbi “Open Art Festival 2021”, na virtuelnom festivalu u Engleskoj, a u selekciju su ušle četiri grafike koje je Lompar poslala u svojoj aplikaciji. Na toj izložbi predstavljeno je oko 100 odabranih radova autora iz 40 zemalja.

Pored toga, i rad “Let”, našao je svoje mjesto na internacionalnoj sceni, i to na značajnoj izložbi “Intaglio - The Second International Mini Print Triennial”, u Kijevu u Ukrajini. U pitanju je Trijenale malih formi koje je okupilo grafičke umjetnike iz 40 zemalja svijeta.

Lompar je bila zastupljena i na Međunarodnom bijenalnom festivalu umjetnosti minijature u Tuzli u Bosni i Hercegovini. Svim ovim predstavljanjima prethodila je magistarska izložba za koju je Lompar zavrijedila pohvale i od mentorke i od komisije koju su, uz Burić, činili i predsjednik prof. mr Ratko Odalović i članica prof. mr Vesna Bošković.

Bonus video: