Audicija za Mediteranski orkestar mladih

Biće izabrani najbolji mladi muzičari koji će od 5. do 25. jula boraviti u Provansi. S obzirom na to da je audicija u Tirani, besplatan prevoz na relaciji Podgorica - Tirana - Podgorica obezbijediće Muzički centar

4429 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Muzički centar Crne Gore (MCCG) poziva zainteresovane mlade, klasične muzičare da se prijave na audiciju za Mediteranski orkestar mladih (Orchestre des Jeunes de la Mediterranee) koja će biti održana 9. marta u 14 časova na Univerzitetu za muziku u Tirani.

Muzički centar je član mreže Medinea (Mediteranskog inkubatora za nove umjetnike, kojeg koordinira Festival Eks-an-Provans), čije su članice - organizacije kulture muzičkog sektora, fokusirane na dinamiku prenosa, razmjene i saradnje na međunarodnom nivou (visokoobrazovne institucije, kulturni centri, festivali, muzička tržišta i koncertne dvorane).

Tako će i za Mediteranski orkestar mladih, putem audicija koje se održavaju širom Mediterana, biti izabrani najbolji mladi muzičari koji će od 5. do 25. jula boraviti u Provansi. S obzirom na to da je audicija u Tirani, besplatan prevoz na relaciji Podgorica - Tirana - Podgorica obezbijediće MCCG, najavili su oni.

Pravo učešća na audiciji imaju klasični muzičari koji će u julu ove godine imati između 18 i 26 godina, a koji sviraju sljedeće instrumente: violina, viola, violončelo, kontrabas, flauta (pikolo i alt flauta), oboa (engleski rog), klarinet i bas-klarinet, fagot (kontrafagot), horna, truba, trombon (bas trombon), tuba, perkusije i harfa. Očekuje se “visok nivo izvođaštva, bar jedno orkestarsko iskustvo (školski, akademski ili profesionalni orkestarski sastav), dobro poznavanje engleskoj jezika budući da će se obuka i probe u Francuskoj odvijati na engleskom”...

”Oni koji polože audiciju imaće pokrivene troškove kotizacije, puta, smještaja, ishrane u Provansi, a tokom proba radiće sa mentorima Londonskog simfonijskog orkestra i dirigentom Dankanom Vordom (Duncan Ward), sa kojim će i nastupati. Rok za prijave je 4. mart”, kažu iz MCCG.

Predstavljanje svakog kandidata ponaosob trajaće do 15 minuta, uključujući i kratak intervju na engleskom ili francuskom jeziku (po izboru kandidata), kažu iz Muzičkog centra i podsjećaju da se prijave mogu slati do četvrtog marta, na mejl vanja.vukcevic@mmc.co.me sa informacijama muzičara: ime i prezime, datum rođenja, broj pasoša, naziv instrumenta koji sviraju i naziv ustanove - škole ili akademije koje pohađaju ili orkestra u kom sviraju.

”Cilj mreže Medinea je obuka novih mladih umjetnika uključenih u inovativne muzičke projekte na Mediteranu, podrška u koncipiranju, realizaciji i ekspanziji njihovih umjetničkih projekata. Mreža takođe ima za cilj osnaživanje dijaloga među muzičarima na mediteranskoj kulturnoj sceni, promociju protoka umjetnika u mediteranskom regionu i ohrabrivanje promišljanja o umjetničkom stvaralaštvu u regiji”, objašnjavaju iz MCCG.

U toku projekat saradnje sa Crnogorskom kinotekom

Nedavno je objavljeno i da je direktorica Muzičkog centra Crne Gore, Isidora Damjanović, ostvarila saradnju sa Crnogorskom kinotekom na čijem je čelu reditelj Goran Bjelanović, a koja se tiče izrade originalne muzike za filmski triptih: “Krunisanje Kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša”, “Balkanski ratovi”, “Predaja Skadra”.

Projekat je u toku, kazao je Bjelanović medijima, a muziku radi crnogorski kompozitor Dejan Božović.

Bonus video: