Filmovi Živka Nikolića u Danilovgradu

Crnogorska kinoteka prošle godine je različitim programima, sa posebnim akcentom na centralni u novembru, obilježila 80 godina od rođenja i 20 od smrti čuvenog crnogorskog reditelja

3326 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu Danilovgrad
Foto: Centar za kulturu Danilovgrad

Retrospektiva filmova Živka Nikolića počela je juče u Centru za kulturu Danilovgrad i trajaće do 29. januara, najavljeno je iz Centra za kulturu koji događaj organizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Program će tokom narednih dana biti dostupan ljubiteljima filma i poštovaocima Nikolićevog djela, svake večeri u 19 časova.

Crnogorska kinoteka prošle godine je različitim programima, sa posebnim akcentom na centralni u novembru, obilježila 80 godina od rođenja i 20 od smrti čuvenog crnogorskog reditelja, a danilovgradski Centar za kulturu u 2022. godinu ulazi obilježavajuči 81 godinu od rođenja i 21 od smrti ovog velikog crnogorskog filmskog autora.

Crnogorska kinoteka je pripremila sadržajan program kojim će biti predstavljen Nikolićev opus.

”Velika retrospektiva izuzetnog Nikolićevog stvaralaštva obuhvata dokumentarne kratke i dugometražne igrane filmove. U tom cilju, Kinoteka je skenirala filmske kopije koje su u najboljem tehničkom stanju, tako da će ovi filmovi ubuduće biti dostupni i u digitalnom obliku”, navodi se u saopštenju.

Na današnjem repertoaru su filmovi: “Prozor” iz 1976. godine, “Bauk” iz 1974. i “Jovana Lukina” iz 1979. godine. Sjutra slijede: “Ine” iz 1978, “Smrt gospodina Goluže” iz 1982. godine, u srijedu će biti prikazani “Oglav” iz 1977, “Bijeg” iz 1981, “Čudo neviđeno” iz 1984. Dan kasnije, u četvrtak, na repertoaru su dva filma, “Ždrijelo” iz 1977. i “Lepota poroka” iz 1986. godine. Sa željom da podsjete na Nikolićevo televizijsko stvaralaštvo, Crnogorska kinoteka je odlučila da prikaže i jednu epizodu iz Teatra poezije, epizodu o Nikolićevom prezimenjaku i sugrađaninu, takođe velikom umjetniku, Vitu Nikoliću, a u kojoj stihove govori Boro Begović, a zatim slijede “Trag” iz 1971. i film “U ime naroda” iz 1987. Posljednje večeri, u subotu 26. januara, biće prikazani filmovi “Graditelj” iz 1980. i “Iskušavanje đavola” iz 1989. godine.

”Realizacijom ovog projekta još jednom će se ukazati na autentično Nikolićevo filmsko stvaralaštvo, koje privlači pažnju publike i izvan Crne Gore”, poručuju organizatori.

Sve projekcije počinju u 19 časova, ulaz je slobodan, ali je obavezno poštovanje aktuelnim epidemioloških mjera, podsjećaju iz Centra za kulturu Danilovgrad.

Bonus video: