Onlajn video i film za osnaživanje osude Holokausta

Centralna komemorativna akademija i dugometražni dokumentarno-igrani film “Ko će pisati našu istoriju?” sjutra su dostupni besplatno svim zainteresovanim gledaocima u regionu

2558 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, regionalna onlajn platforma Kino Meeting Point OnDemand upriličiće poseban filmski program koji će biti dostupan onlajn, od podneva do ponoći. Video centralne komemorativne akademije i dugometražni dokumentarni film “Ko će pisati našu istoriju?” iz 2018. godine, biće dostupni besplatno svim zainteresovanim gledaocima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Dokumentarno-igrani film "Ko će pisati našu istoriju?" je producirala Nensi Spilberg, režirala Roberta Grosman a u njemu glume Džoan Alen koja je tri puta bila nominovana za prestižnu nagradu Oskar, kao i dobitnik Oskara, Edrian Broudi. "'Ko će pisati našu historiju' je 90-minutni dokumentarni film o Emanuelu Ringelblumu i Ojneg Šabes arhivi, tajnoj arhivi koju je Ringelblum kreirao i kojom je dokumentovan život u Varšavskom getu. Film je zasnovan na istoimenoj knjizi istoričara Samuela Kasova", navodi se u najavi događaja.

U videu centralne komemorativne akademije, molitvu za stradale u Holokaustu održaće hazan sarajevske Sinagoge Igor Kožemjakin, a obratiće se i predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Organizatori pozivaju zainteresovane da im se pridruže u obilježavanju datuma čijom se komemoracijom pokušava osnažiti osuda zločina Holokausta, sa ciljem da se nikada, nigdje, niti bilo kome slična stradanja dogode, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: